A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-jarnjak-113.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivan Jarnjak: Ako me pozovu, naravno da ću svjedočiti u aferi o crnim fondovima | Politika+
Hrvatska

SKINUT S UDICE: Ivan Jarnjak: Ako me pozovu, naravno da ću svjedočiti u aferi o crnim fondovima

"Ne, ne mogu ništa reći o tome hoću li biti svjedok u aferi Fimi Media, jer o tome odlučuje USKOK."

Piše: PolitikaPlus

Odluka istražnog suca da ispoštuje odluku Ustavnog suda i pusti Ivu Sanadera da se uz astronomsku jamčevinu brani sa slobode nije zadovoljila istražitelje USKOK-a, koji su najavili žalbu, no to je sada manje važno. Sanaderov izlazak na slobodu važan je prijelomni trnutak u procesima koji se trenutno vode protiv njega, a nakon što su USKOK-ovci objavili da odustaju od istrage nad Ivanom Jarnjakom, dramatično se mijenja pogled na optužnicu protiv HDZ-a u aferi Fimi medija, odnosno, s crnim fondovima dojučer vladajuće stranke.

Sanaderu se sudi ili će se suditi za niz afera, no među suoptuženima za vođenje crnih fondova u HDZ-u neće biti Ivan Jarnjak, tadašnji glavni tajnik HDZ-a. USKOK nije uspio naći dokaze koji bi ukazivali na to da je on sudjelovao u nezakonitim poslovima, pa ta činjenica dramatično slabi optužnicu protiv HDZ-a kao pravne osobe, a gotovo u potpunosti uklanja mogućnost za uvođenje u posljednje vrijeme popularne kvalifikacije za postojanje zločinačke organizacije u vrhu stranke........

 

.......

 VELJKO MILJEVIĆ: MOGLO BI DOĆI DO PROMJENE SANADEROVE OBRANE

- Mogu reći da nije isključeno da sada nakon određenih važnijih promjena nego što bi bile procesne promjene dođe i do promjene obrane i da Sanader ukaže i na druge osobe koje su sudjelovale u nedozvoljenoj djelatnosti. Naravno da to njegov položaj u postupku može značajno poboljšati, smatra odvjetnik Veljko Miljević.

 

 

 

 

 Jarnjak  je jutros za PolitikaPlus potvrdio da je USKOK odustao od istrage protiv njega, a njegov odvjetnik  Petar Pavković nam je iznio intrigantan podatak da je USKOK odluku ostavio za petak 2. prosinca, dan prije izborne šutnje, te zatim dostavu prepustio pošti, pa se tako jedna od velikih otegotnih okolnosti za HDZ tijekom ove kampanje rasplinula u vjetar tek dan nakon izbora, 5. prosinca. No, Pavković u tome nije vidio političke motive.


IVAN JARNJAK: "Ne, ne mogu ništa reći o tome hoću li biti svjedok u aferi Fimi Media, jer o tome odlučuje USKOK... Ali ako će me pozvati, pa logično je da ću se odazvati, jer na kraju krajeva, to je moja građanska dužnost i zakonska obveza."

U svakom slučaju, Jarnjak je mnogo prije toga, upravo zbog sjene koju je na njega bacio USKOK izbačen sa svih HDZ-ovih izbornih lista, pa čak nije ni, kao što je to bilo uobičajeno, vodio izborni stožer u svojem Zagorju.

- Ispostavilo se da sam bio u pravu jer sam znao da nemam na sebi nikakvih mrlja i da ću kroz razgovor sigurno uspjeti dokazati da sam nevin, odnosno da nisam ništa počinio što bi imalo obilježje kaznenog djela, rekao je Ivan Jarnjak u telefonskoj izjavi za većerašnji 3. Dnevnik HRT-a.


No, to još uvijek ne uklanja mogućnost da je on imao saznanja koja su korisna za istragu i predstojeći sudski proces, tako da i dalje postoji mogućnost da se pojavi u svojstvu svjedoka.


Jarnjak nije potvrdio ni demantirao da ima takva saznanja, no to ionako neće procjenjivati on sam (premda bi za to vjerojatno bio kvalificiran). Naglasio je da ne može ništa reći o tome hoće li stvarno na koncu biti svjedok u aferi Fimi Media, jer o tome odlučuje USKOK, no, načelno je ostavio otvorenom i tu mogućnost.


- Ali ako će me pozvati, pa logično je da ću se odazvati, jer na kraju krajeva to je moja građanska dužnost i zakonska obveza, zaključio je Jarnjak, koji se odmah po objavi da je osim Sanadera, HDZ-ovog rizničara i blagajnice, na meti istrage i on sam kao tadašnji glavni tajnik te stranka kao pravna osoba, u potpunosti stavio na raspolaganje istražiteljima. U ovom trenutku, naravno, nitko javno ne želi reći je li Ivan Jarnjak tijekom istrage istražiteljima otkrio neke nove momente, no, odvjetnik Pavković odlučno je zanijekao da je bilo nekakve dodatne suradnje ili pak nagodbe s USKOK-om.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

veljko miljević, petar pavković, fimi media, uskok, ivan jarnjak, ivo sanader