A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-sabor-300.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Povratka više nema: Čak i Hebrang proziva Kosor da je potrebna žestoka demokratizacija HDZ-a! | Politika+
IVAN HRSTIĆ

KOLUMNA: PREVIRANJA U HDZ-U: Povratka više nema: Čak i Hebrang proziva Kosor da je potrebna žestoka demokratizacija HDZ-a!

U HDZ-u priznaju da nisu dobili izbore, ali ne priznaju da su izgubili izbore!

Piše: Ivan Hrstić

U HDZ-u priznaju da izbore nisu dobili, ali ne priznaju da su izgubili izbore! To je u najkraćem definicija stanja u stranci čiji se čelnici nevoljko pripremaju za preseljenje u oporbu i napuštanje udobnih dužnosničkih mjesta. No ni na svojim licima ne mogu sakriti vrenje koje se događa unutar stranke. Prvi koji poziva na promjene u stranci je čovjek koji na prethodnim izborima, onim predsjedničkim, nije imao izbora nego priznati svoj vlastiti politički poraz.

47 saborskih mandata i dalje nije mala stvar. Dakako, Jadranki Kosor to ne bi mnogo vrijedilo da u istom položaju nije i Vladimir Šeks, kojem također ne pada na pamet priznati vlastiti politički poraz. Kosoričini rezultati su i njegovi, kad bi nju optužio za poraz, optužio bi i samoga sebe. Tako je on i jučer ponovio da je HDZ pobjednička stranka.

Andrija Hebrang precizno je definirao glavnu boljku stranke: na svim razinama odgovorni ljudi i dužnosnici oktroirani su odozgo, HDZ je stranka koja glumi demokraciju, a unutarstranački izbori su samo (ne)vješto orkestrirana simulacija parlamentarne demokracije. Ivo Sanader osvojio je vlast na Saboru HDZ-a uz pomoć Glavaša i Šeksa, a od tada u HDZ-u ni na jednoj funkciji baš nitko nije bio izabran odozdo. Naravno, Hebrang to nije rekao tim riječima.

- Uvijek je čelnik najodgovorniji, i za dobar i za loš rezultat. To nužno ne znači neke dramatične poteze, ali znači jednu analizu i u toj analizi ja bih odmah predložio žestoku reorganizaciju stranke u smislu uvođenja demokracije za izbor svakog mjesta, kaže Hebrang, ne ostavljajući prostora dvojbama da Jadranka Kosor mora podnijeti konzekvence izbornog poraza, onako kako ga je on podnio.

HEBRANG: "To nužno ne znači neke dramatične poteze, ali znači jednu analizu i u toj analizi ja bih odmah predložio žestoku reorganizaciju stranke u smislu uvođenja demokracije za izbor svakog mjesta."

No, problem je u tome što izborni poraz Jadranke Kosor uopće nije tako očit kao što je uvjerljiv i devastirajući bio onaj Hebrangov.

- Stranka je definitivno pogriješila još na predsjedničkim izborima kada je u vatru ubacila svoja tri bivša ministra, to se u povijesti demokracije nije dogodilo, ističe Hebrang, koji vjerojatno nije svjestan da je i njegov izbor bio upravo takav - nametnut odozgo i bez temelja u stvarnim izbornim izgledima. Izborom Andrije Hebranga za predsjedničkog kandidata, stranka se zapravo unaprijed odrekla Pantovčaka. Jadranka Kosor time je platila cijenu Hebrangove dotadašnje odanosti.

Jadranka Kosor danas neće priznati da je izgubila, naprotiv, može reći da je pobijedila te u nezapamćeno nemogućim uvjetima spasila stranku od poniženja. Objektivno, ova kampanja zbog upletanja USKOK-a uopće nije vođena u regularnim uvjetima i na rubu je legitimnosti. Štogod mi mislili o HDZ-u i koliko god on to zaslužio, izborna utakmica bila je neravnopravna. Odustajanje od istrage protiv Ivana Jarnjaka samo dan prije izborne šutnje, kako bi pošta stigla tek dan nakon izbora, pokazuje kakva je moć dana u ruke državnog odvjetništva, u kojem u najnezgodnijim stvarima pokušavaju dokazati da je pravda slijepa te da oni (kao) ne vode niti su dužni voditi računa o političkim okolnostima.

Šeks je pokazao izvanrednu sposobnost odricanja od dojučerašnjih prijatelja, dakako, sve u ime Hrvatske, rekao bi on. No, odricanjem od Jadranke Kosor cijenu bi ovog puta platio i on. HDZ do daljnjega ostaje talac Vladimira Šeksa. Sve dok se ne pojavi glas razuma. Otkuda li će on doći?

No, vratimo se na Jadranku Kosor. 47 saborskih mandata i dalje nije mala stvar, to najbolje znaju do jučer drčne stranke koje na ovim izborima nisu osvojile nijedan zastupnički mandat. Dakako, ništa to Kosorici ne bi vrijedilo da u istom položaju nije i Vladimir Šeks, kojem također ne pada na pamet priznati vlastiti politički poraz. Kosoričini rezultati su i njegovi, kad bi nju optužio za poraz, optužio bi i samog sebe. Tako je on i jučer ponovio da je HDZ pobjednička stranka.

Preksinoć sam ga u izjavi za 3. Dnevnik HRT-a optužio da je u ovom trenutku upravo on glavni kadrovik, kao što je već više od desetljeća siva eminencija HDZ-a, sinoć je u 3. Dnevniku to ne baš uvjerljivo pokušao demantirati. Dapače, činilo se da uživa u optužbi.

- Niti sam ja do sada izabirao predsjednika stranke niti ću ga izabirati ubuduće, predsjednika ili predsjednicu HDZ-a bira Sabor HDZ-a, kaže Šeks, a to je, striktno govoreći, istina. On nije birao, ali bez njegove podrške nitko nije mogao proći. Ivo Sanader iznenadio je sve, pa i njega, kad je vlast na odlasku tutnuo Jadranki Kosor u krilo. No, da u tom trenutku nije bilo Šeksa, ona ne bi imala nikakve šanse za opstanak. Danas, sudbine Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa neraskidivo su vezane. Ovo je njihov zajednički izborni poraz. Ili zajednička pobjeda, ako ćemo vjerovati njima.

Šeks je do sada pokazao izvanrednu sposobnost odricanja od dojučerašnjih prijatelja, dakako, sve u ime Hrvatske, rekao bi on. No odricanjem od Jadranke Kosor, cijenu bi ovog puta platio i on sam. HDZ do daljnjega ostaje talac Vladimira Šeksa. Sve dok se ne pojavi glas razuma. Otkuda li će on doći?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRNI FONDOVI, HDZ, ANDRIJA HEBRANG, IVAN JARNJAK, IVO SANADER, DORH