Hrvatska

INTERVJU: Ruža Tomašić: Poraz je dobrodošao da se desnica očisti i doživi katarzu!

"Ja ne vjerujem da je Srb kriv za sve, mada ima i njegove krivnje. Najveća krivnja je na Anti Đapiću."

FOTO: Ruža Tomašić
Piše: Ilijana Grgić


"Nije svako zlo za zlo. U tu političku opciju moraju ući domoljubi, prije svega moralni ljudi, koji moraju biti jedno koplje iznad svih. Ovo je čak dobrodošlo, da se desnica očisti, da doživi jednu katarzu, da sami sa sobom vidimo gdje smo i što smo."

Jedini mandat u Saboru koji će braniti boje hrvatske desnice je onaj koji je osvojila predsjednica HSP-a "Dr. Ante Starčević" Ruža Tomašić. Samo za Politikuplus, Tomšić je govorila kakva će biti njezina uloga u Saboru, tko je najodgovorniji za izborni debakl pravaških stranka te je li moguće ujediniti desnicu.

 

Jeste li zadovoljni rezultatom?

 

- U jednu ruku jesam, mi imamo jednog zastupnika, ali kad se pogleda koliko je ljudi glasovalo za desnu opciju, više od 140 tisuća, a samo jedan mandat. Bila bi još zadovoljnija da je bilo više mandata.

 

Sa samo vašim zastupničkim mandatom u Saboru, hoće li desnica biti podzastupljena?

 

- Iako se čini da će desnica u Saboru biti podzastupljena, ja se nadam da tako ipak neće biti. Borit ću se da se naš glas čuje. Znate, uvuklo se svašta u desnicu. Nije svako zlo za zlo. U tu političku opciju moraju ući domoljubi, prije svega moralni ljudi, koji moraju biti jedno koplje iznad svih. Ovo je čak dobrodošlo, da se desnica očisti, da doživi jednu katarzu, da sami sa sobom vidimo gdje smo i što smo.

Ja znam da Srb nije odlučivao... Ja ne vjerujem da je Srb kriv za sve, mada ima i njegove krivnje. Najveća krivnja je na Anti Đapiću. Ja sam već više puta ponavljala, da meni neko privatno može biti drag, pa čak i prijatelj, ali prijateljstvo je jedno, a politika i stranka nešto drugo.

Vratimo se ponovo mogućim mandatima, i nekoaliranju s HSP-om?

 

- Mi smo i prije izbora bili za to da idemo zajednički, ali veliki je otpor tome bio od strane HSP-a, koji je vjerovao da može sam. Mi smo predlagali da u onim izbornim jedinicama u kojima smo mi jaki, izađemo mi, a u kojima su oni, da izađu oni, ali sa njihove strane nije bilo sluha za to.

 

Tko je po Vama kriv za situaciju u kojoj se našao HSP-e, Srb, Đapić ili ..?

 

- Ja znam da Srb nije odlučivao. Oni bi svi trebali biti svjesni i učiniti sve da mogu otvoreno razgovarati, da mogu sjesti između sebe  i gledati se u oči, otvoreno o svemu govoriti da vide gdje i kuda dalje. Ja ne vjerujem da je Srb kriv za sve, mada ima i njegove krivnje. Najveća krivnja je na Anti Đapiću. Ja sam već više puta ponavljala, da meni neko privatno može biti drag, pa čak i prijatelj, ali prijateljstvo je jedno, a politika i stranka nešto drugo, interes stranke i Hrvatske bi trebao biti na prvom mjestu.

"Ja ne bih sada još išla na ujedinjavanje, primjerice sada za lokalne izbore, bilo bi dobro kad bismo išli kao koalicija, jer kad ste u koaliciji, onda možete i uvjetovati neke stvari."

Hoće li se desnica ujediniti, evo sljedeći izbori, lokalni su za dvije godine, hoće li stranke desnice tada izaći ujedinjene?

 

- Ja ne bih sada još išla na ujedinjavanje, primjerice sada za lokalne izbore, bilo bi dobro kad bismo išli kao koalicija, jer kad ste u koaliciji, onda možete i uvjetovati neke stvari .

 

S obzirom na rezultate izbora, broj mandata u Saboru koje su osvojile lijeve stranke mislite li da je Hrvatska otišla u lijevo?

 

Ljevici neće biti nimalo lako, oni će morati paziti što rade. Narod je bio malo popustljivjii kada je HDZ bio na vlasti.

- Razlika između desnice i ljevice je ta da je ljevica išla za stolicama. Možda bih i ja da sam trčala za mandatima prešla preko nečeg. Kod desnih je stranaka to malo drugačije. Sabor je otišao ulijevo, ali Hrvatska nije, ponovo se dogodilo da Hrvatska nije glasovala 'za' nego 'protiv'. Moram primijetiti da ljevici neće biti nimalo lako, oni će morati paziti što rade. Narod je bio malo popustljivjii kada je HDZ bio na vlasti.

Ja im ne bih preporučivala da vuku neke poteze poput povlačenja tužbi za genocid protiv Srbije. To su veoma delikatne teme. Oni će morati puno više paziti kada je u pitanju povlačnje poteza za neka nacionalan pitanja.

 

Kako ocjenjujete rad predsjednika Josipovića?

 

- Ivo Josipović pokušava balansirati, ali mu se dogodi da kad tad pokaže iz koje je političke opcije došao. To je jednostavno tako, vjerojatno bi se to isto i meni, a i svima nama događalo. To je tako, meni je samo žao što su predsjednik države i stranka na vlasti istih političkih svjetonazora, vidjet ćemo kako će to sve ići.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

daniel srb, hsp, izbori 2011, ruža tomašić