Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: azijski ulagači u defenzivi, euro pod pritiskom

Loše raspoloženje na tržištu posljedica je jučerašnje poruke Europske središnje banke da neće povećati kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Na summitu u Bruxellesu, koji bi trebao završiti večeras, očekuje se prihvaćanje novog sustava fiskalne discipline i kazni u slučaju prekoračenja proračunskog deficita iznad zadanih okvira. Sve su članice složne po tom pitanju, no nije osigurana podrška svih 27 lidera EU-a za izmjene temeljnog ugovora, što znači da bi eventualni sporazum obuhvatio samo 17 članica eurozone i još neke koje se žele priključiti.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, kao i tečaj eura, zbog sumnje ulagača da će europski lideri na summitu Europske unije uspjeti dogovoriti uvjerljiv cjelovit plan za suzbijanju dužničke krize.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,7 i 2,4 posto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 2,2 posto. Loše raspoloženje na tržištu posljedica je jučerašnje poruke Europske središnje banke da neće povećati kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone, dok su se ulagači nadali pojačanoj kupnji, što bi smanjilo prinose na europske državne obveznice.

 

Pad cijena dionica intenziviran je, pak, nakon što su europski diplomati kazali da je sinoć na summitu EU-a dogovoreno da europski fond za financijsku stabilnost neće tražiti bankarsku licencu, što znači da neće moći dobivati kredite od ECB-a. To, pak, znači da će mu biti otežano prikupljanje dodatnih sredstava. Na summitu u Bruxellesu, koji bi trebao završiti večeras, očekuje se prihvaćanje novog sustava fiskalne discipline i kazni u slučaju prekoračenja proračunskog deficita iznad zadanih okvira. Sve su članice složne po tom pitanju, no nije osigurana podrška svih 27 lidera EU-a za izmjene temeljnog ugovora, što znači da bi eventualni sporazum obuhvatio samo 17 članica eurozone i još neke koje se žele priključiti.

 

„Tržišta neće smiriti samo prihvaćanje dodatne fiskalne discipline, raspoloženje bi poboljšala tek odluka o agresivnijem uključivanju ECB-a u rješavanje krize. Zasad je još nejasno i može li se na summitu doista postići cjelovit plan protiv dužničke krize, pa su ulagači u defenzivi, klone rizičnijih investicija“, kaže Junya Tanase, strateg u banci JPMorgan Chase. Zbog toga, kao i zbog jučerašnje odluke ECB-a o smanjenju ključne kamatne stope u eurozoni s 1,25 na rekordno niskih 1 posto, europska je valuta pod pritiskom. Jučer je, nakon odluke ECB-a, tečaj eura na valutnim tržištima potonuo s više od 1,34 na samo 1,3289 dolara, najnižu razinu u tjedan dana. Jutros se, pak, kreće oko 1,3340 dolara.

 

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 104,10 na 103,70 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće u rasponu od 77,60 do 77,70 jena. Nakon što je jučer pala za više od 2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila dodatnih 5 centi, na 98,35 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dužnička kriza, cijene dionica, dionice, azijske burze, tokijska burza