A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-sud-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Lučić: Vlada i predsjedništvo HDZ-a bili upoznati s promjenama ugovora Ine i MOL-a | Politika+
Hrvatska

SUĐENJE: Lučić: Vlada i predsjedništvo HDZ-a bili upoznati s promjenama ugovora Ine i MOL-a

Lučić je kazao da je prezentaciju kojom se pojašnjavaju promjene dioničkog ugovora Polančec na Sanaderov zahtjev održao i koalicijskim partnerima, a ne samo pred vladom i predsjedništvom HDZ-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši državni tajnik Igor Lučić kazao je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu na zagrebačkom Županijskom sudu da su s promjenom ugovora između Ine i MOL-a bili upoznati članovi vlade, ali i članovi predsjedništva HDZ-a na kojem se najmanje jednom raspravljalo o toj temi.

 

Sanader pritom na članove stranačkog predsjedništva nije vršio nikakav pritisak, kao ni na članove vlade koji su u konačnici donijeli odluku o potpisivanju međudioničarskog ugovora, kazao je Lučić, prvi svjedok na suđenju Sanaderu za dio optužnice koja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a tereti za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarskog MOL-a. USKOK tvrdi da je Sanader primio mito kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji omogućio stjecanje većinskih upravljačkih prava, ali i izdvojio nerentabilno plinsko poslovanje.

 

Lučić je bio i jedan od članova povjerenstva koje je trebalo pripremiti novi dioničarski ugovor Ine i MOL-a. Uz Lučića i predsjednika povjerenstva, bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca u tom su tijelu bili i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bivši ministar financija Ivan Šuker te Vedran Duvnjak iz Hrvatskog fonda za privatizaciju, umjesto kojega je na sjednice dolazio Krešimir Dragić. "Proučavali smo postojeći ugovor, gledali koje bi se odredbe mogle mijenjati u želji da odredimo minimalne granice ispod kojih se ne može ići. No, nismo donijeli nikakav zaključak", kazao je Lučić.

 

Dodao je da je o izmjenama ugovora Ine i MOL-a članove užeg kabineta vlade izvještavao Polančec te da su u raspravama sudjelovali Šuker i bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić. Kada se raspravaljalo o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja na sjednici su bili i predstavnici tvrtke Plinacro. Lučić je kazao da izdvajanje plinskog poslovanja nije bila zadaća njegova povjerenstva, ali se o tome također razgovaralo jer je Ina trpjela gubitke, na što je ukazivao i MOL kao strateški partner. Nabavna cijena plina na međunarodnom tržištu bila je dvostruko viša od prodajne u Hrvatskoj, jer je cijene određivala vlada. Kada se o tome razgovaralo na vladi Sanader je upozorio na opasnost od povećavanja cijena plina za građane, dodao je Lučić.

 

Na Sanaderov upit potvrdio je da je bivši premijer u više navrata na sjednicama ponovio formulaciju da hrvatska pozicija u Ini treba biti kao da ima 70 posto dionica, iako je njen dionički udio pao ispod 50 posto. Lučić je kazao da je prezentaciju kojom se pojašnjavaju promjene dioničkog ugovora Polančec na Sanaderov zahtjev održao i koalicijskim partnerima, a ne samo pred vladom i predsjedništvom HDZ-a. Suđenje se nastavlja svjedočenjem Krešimira Dragića, koji je također bio član povjerenstva za pripremu novog dioničarskog ugovora Ine i MOL-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir polačec, ivo sanader, ugovor, mol, ina