A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-sabor-107.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

USKOK podigao optužnicu u slučaju FIMI MEDIJA: HDZ NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI! | Politika+
Hrvatska

STIGLA OPTUŽNICA: USKOK podigao optužnicu u slučaju FIMI MEDIJA: HDZ NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI!

Županijskom sudu u Zagrebu predlaže se određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika Ive Sanadera.

Piše: Ivan Klarić

Na Županijski sud u Zagrebu u 14:05 sati stigla je optužnica USKOK-a protiv bivšeg premijera Ive Sanadera za slučaj Fimi Media.

 

Čim smo zaprimili informaciju, kontaktirali smo odvjetnike svih optuženih u slučaju Fimi medija. Tihomir Rubeša, odvjetnik Ratka Mačeka kratko nam je rekao:

 

- Čuo sam za podizanje optužnice. Očekivali smo to i sada nam predstoji da na suđenju dokažemo da navodi protiv gospodina Mačeka nisu utemeljeni, rekao je Rubeša.

 

Optužnicu u slučaju Fimi Medija je na svojim internetskim stranicama potvrdio i USKOK, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju. (9.12.2011.)

 

Optužnicom se prvookrivljeniku Ivi Sanaderu, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjednik okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, stavlja na teret da je, od kraja 2003. do 2. srpnja 2009, u Zagrebu, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanje ostvarenih prihoda te iz istih financiranje okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i okrivljenu Hrvatsku demokratsku zajednicu, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije, a od 2004. godine, na prijedlog drugookrivljenika Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak, direktoricu okrivljenog društva Fimi Media.

 

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju. (9.12.2011.)

Potom je petookrivljenica Nevenka Jurak u realizaciji plana grupe, te izvlačenja novca iz okrivljenog društva Fimi media, angažirala šestookrivljenicu Anitu Lončar-Papeš, odgovornu osobu okrivljenog društva Ani-Lon i sedmookrivljenika Bojana Dimića, odgovornu osobu okrivljenog društva Onida.

 

Tako je prvookrivljenik Ivo Sanader, osobno i posredstvom drugookrivljenika Mladena Barišića, koji je postupao po njegovim nalozima, u neposrednim kontaktima i posebno na sastanku održanom 4. travnja 2007. u Vladi s predstavnicima trgovačkih društava i javnih institucija, tražio od čelnika pojedinih državnih tijela, predsjednika uprava i odgovornih osoba trgovačkih društava u isključivom ili većinskom vlasništvu države, te pojedinih državnih institucija u kojima Vlada imenuje upravljačku strukturu da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s okrivljenim trgovačkim društvom Fimi Media što su ovi i prihvatili.

 

Pri tome je s Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca koji će okrivljeno društvo Fimi Media ostvariti iz tako unaprijed dogovorenih i dobivenih poslova, kao i dio novca koji će se osigurati plaćanjem fiktivnih računa okrivljenom Društvu uz pomoć drugih okrivljenika izvlačiti iz tog društva i predavati drugookrivljenom Mladenu Barišiću, koji će potom isti predavati prvookrivljenom Ivi Sanaderu osobno, kao i osobama prema njegovom nalogu, a dijelom tako dobivenog novca će se, po nalogu prvookrivljenika Ive Sanadera, vršiti plaćanje u korist okrivljene Hrvatske demokratske zajednice.

Nadalje, prvookrivljenik Ivo Sanader osobno, a po njegovu nalogu i drugookrivljenik Mladen Barišić i trećeookrivljenik Ratko Maček, istupajući ispred okrivljene Hrvatske demokratske zajednice i koristeći činjenicu da je ista vladajuća stranka, od većeg broja fizičkih i pravnih osoba u vidu donacija prikupljali su financijska sredstva za potrebe financiranja okrivljene Hrvatske demokratske zajednice.

 

Tako prikupljena sredstva, u ukupnom iznosu od najmanje 15.335.800,00 kuna, četvrtookrivljenica Branka Pavošević, po nalogu koji joj je prvookrivljenik Ivo Sanader dao osobno ili posredstvom trećeookrivljenika Ratka Mačeka, nije iskazala u poslovnim knjigama okrivljene Hrvatske demokratske zajednice.

Postupajući po istom nalogu, četvrtookrivljenica Branka Pavošević je tako pribavljenim sredstvima, koja nisu evidentirana u poslovnim knjigama okrivljene Hrvatske demokratske zajednice te mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala troškove okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, te vršila isplate u korist fizičkih i pravnih osoba.

 

Znatna plaćanja nekim pravnim i fizičkim osobama iz „crnog fonda“ okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, po nalogu prvookrivljenika Ive Sanadera, obavljali su drugookrivljenik Mladen Barišić i trećeookrivljenik Ratko Maček. Na opisani način prvookrivljenik Ivo Sanader i okrivljena Hrvatska demokratska zajednica pribavili su imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 46.609.564,62 kune, od čega prvookrivljenik Ivo Sanader najmanje 15.000.000,00 kuna, a okrivljena Hrvatska demokratska zajednica najmanje 31.609.564,62 kune. Nadalje, petookrivljenica Nevenka Jurak pribavila je imovinsku korist u iznosu od najmanje 2.556.000,00 kuna, šestookrivljenica Anita Papeš-Lončar u iznosu od 2.001.522,24 kuna i sedmookrivljenik Bojan Dimić u iznosu od 1.800.416,39 kuna.

 

Okrivljeno trgovačko društvo Fimi Media pribavilo je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kuna, a okrivljeno trgovačko društvo Ani-Lon u iznosu od 5.891,60 kuna. Protiv odgovornih i službenih osoba državnih tijela, predsjednika uprava i odgovornih osoba trgovačkih društava u isključivom ili većinskom vlasništvu države, te državnih institucija u kojima Vlada RH imenuje upravljačku strukturu, bit će pokrenuti posebni postupci zbog počinjenih zlouporaba u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media. U optužnici se Županijskom sudu u Zagrebu predlaže određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika Ive Sanadera."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

USKOK, FIMI MEDIA, IVO SANADER