Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Napredak u EU potaknuo azijske burze, ali ne i euro

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon što je Europska unija učinila korak naprijed prema fiskalnoj uniji.

Piše: PolitikaPlus


Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon što je Europska unija učinila korak naprijed prema fiskalnoj uniji, no pao je tečaj eura jer se ulagači plaše da taj napredak nije dovoljan za suzbijanje dužničke krize.

 

Premda ishod summita EU-a nije ni oduševio, ni razočarao, na valutnim je tržištima jutros prevladalo mišljenje da su dužnički problemi daleko od rješenja, pa je euro oslabio.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačale između 0,7 i 1,3 posto. Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros pale, 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 1,2 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 3,5 posto. Dogovor 26 od 27 članica EU-a o uvođenju strožih proračunskih pravila u eurozoni i povećanje sredstava za Međunarodni monetarni fond za 200 milijardi eura kako bi se suzbila dužnička kriza potaknuo je u petak rast cijena dionica na Wall Streetu, što je jutros pozitivno utjecalo na azijska tržišta.

 

„U Europi je postignut određeni napredak, što je odagnalo negativno raspoloženje i pojačalo sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama“, kaže Masafumi Yamamoto, strateg u Barclays banci. No, neki analitičari pitaju gdje će prezadužene članice eurozone, koja uronjava u novu recesiju, pronaći novac kako bi ispunile obećanja. Doduše, neke nade polažu se u planove kineske središnje banke o uspostavi 300 milijardi dolara vrijednog fonda za upravljanje investicijama u SAD-u i Europi. No, te je planove Kina osmislila prije nego što je započela dužnička kriza u eurozoni, pa nije sigurno da je sada spremna taj novac ulagati u dugove europskih zemalja.

 

„Ministrima je lagano reći da će sudjelovati, no vidjet ćemo za desetak dana tko doista može pronaći nova sredstva“, kaže Andrew Sullivan, trgovac u tvrtki Piper Jaffray. Nije jasno ni to je li Europska središnja banka spremna povećati svoj program otkupa obveznica prezaduženih članica eurozone, kao što su Italija i Španjolska. Prinosi na obveznice tih zemalja dosežu dugoročno neodržive razine, pa će i ovoga tjedna u fokusu ulagača biti aukcije novih obveznica Italije i Španjolske. Premda ishod summita EU-a nije ni oduševio, ni razočarao, na valutnim je tržištima jutros prevladalo mišljenje da su dužnički problemi daleko od rješenja, pa je euro oslabio.

 

Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,3340 dolara, dok je u petak iznosio oko 1,3380 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je sa 103,65 jena, koliko je iznosila u petak, na 103,55 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 77,65 jena. Nakon što je u petak porasla za 1,07 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila za 15-ak centi, na 99,25 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, dionice, tokijska burza