A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/laboratorij-108.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ruđer na udaru poreznika: 7,5 milijuna kuna neplaćenih poreza i doprinosa | Politika+
Hrvatska

POREZNA UTAJA : Ruđer na udaru poreznika: 7,5 milijuna kuna neplaćenih poreza i doprinosa

Danica Ramljak: "Profesor Pavelić još se nije očitovao o trošenju sredstava u 2008."

Piše: PolitikaPlus

Institut Ruđer Bošković duguje državi sedam i pol milijuna kuna za neplaćene poreze i doprinose na plaće u 2008. godini. Utvrdila je to Porezna uprava na osnovi uvida u poslovne knjige i dokumentaciju za nadzora koji je obavljala od svibnja do studenog ove godine.

Prema zapisniku o obavljenom inspekcijskom nadzoru, utvrđeno je da je IRB u 2008. godini temeljem ugovora sa studentskim servisima u Zagrebu i Karlovcu isplatio bruto iznos od oko 2,2 milijuna kuna, od čega je najveći dio ugovora fiktivan.

Prema zapisniku o obavljenom inspekcijskom nadzoru, utvrđeno je da je IRB u 2008. godini temeljem ugovora sa studentskim servisima u Zagrebu i Karlovcu isplatio bruto iznos od oko 2,2 milijuna kuna, od čega je najveći dio ugovora fiktivan.

"Na žalost, nekoliko djelatnika od kojih su neki već izvan Instituta, nije se odgovorno odnosilo i namjenski trošilo novac iz projekata u 2008. prije mog mandata", tako je priopćenjem reagirala Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, koja je podsjetila da u Institutu radi 900 djelatnika te da je po dolasku na mjesto ravnatelja u svibnju 2009. upozorila nadležne institucije na nepravilnosti koje je primijetila.

Prema scenariju opisanom u zapisniku, nositelji znanstvenih projekata zaključivali su studentske ugovore, svojim potpisom potvrđivali nevjerodostojne podatke na ugovorima temeljem kojih im je preko studenata isplaćen novac. Studentski ugovori glasili su na studenate koji nisu radili za institut.

- Još prošli tjedan zatražila sam službeno pisanim putem od prof. Pavelića da se očituje i pojasni nalaze za 2008 godinu. Očekujem njegovo očitovanje i dodatne dokaze, ako postoje, koji će biti proslijeđeni službeno u Poreznu upravum kao dio očitovanja Instituta... toliko o spinovima.

Ime koje “iskače”, kako navodi Večernji list jest ono Krešimira Pavelića, uglednog liječnika i predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost,  na čije izjave oštro reagira Danica Ramljak.

- Što se tiče izjave dr. Pavelića da su nalazi Porezne Uprave moji spinovi, moram napomenuti da je prvi nadzor Porezne Uprave za 2008. godinu, koji je otkrio nepravilnosti u isplatama studenskih ugovora obavljen prije mojeg dolaska na Institut, a mene je nažalost dočekalo da se očitujem na nešto što je bilo prije mene i što sam samo naslijedila. Drugi i mnogo detaljniji nadzor Porezne Uprave, opet za 2008. godinu obavljen je za po nalogu MUP-ovog Odjela gospodarskog kriminaliteta kao dio istrage koja se odvija još od početka 2010. godine, za studenske ugovore i putne naloge i sproveden je u 2011. godini. Sad je stigao nalaz, za PolitikaPlus rekla je Ramljak, tvrdeći da su izjave prof. Pavelića bez temelja i daleko od istine.

Kako se navodi u medijima, Institut je Poreznoj upravi dao samo očitovanja nositelja projekata vezana za izvršenja po studentskim ugovorima, ali ne i vjerodostojnu dokumentaciju koja bi potvrdila da su studenti zaista obavljali ugovorene poslove. Nadalje, utvrđeno je i da je IRB svojim zaposlenicima isplaćivao i autorske honorare za koje nije obračunao doprinose te je neispravno obračunao porez i prirez.

- Još prošli tjedan zatražila sam službeno pisanim putem od prof. Pavelića da se očituje i pojasni nalaze za 2008 godinu. Očekujem njegovo očitovanje i dodatne dokaze, ako postoje, koji će biti proslijeđeni službeno u Poreznu upravum kao dio očitovanja Instituta.  A što se tiče osobnih napada, zbog toga što od preuzimanja IRB-a svim snagama nastojim voditi Institut trasnparentno te nisam imala namjeru, kako mi je svojedobno sugerirao tadašnji državni tajnik u MZOS-u Dražen Vikic-Topić, prijeći preko onog što je bilo prije, doživjela sam samo neugodnosti i neutemeljene napade. Toliko o spinovima, zaključuje Danica Ramljak.