Hrvatska

ORUŽJE: Iran će kopirati zaplijenjenu američku špijunsku letjelicu RQ-170

"U budućnosti ćemo početi serijsku proizvodnju letjelice koja će biti bolja od američke."

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Iran će kopirati "nevidljivu" američku bespilotnu letjelicu RQ-170 "sentinel" koje se domogao prošli tjedan i njome će opskrbiti svoje vojne snage, rekao je u ponedjeljak iranski parlamentarni zastupnik Parviz Soruri za državnu televiziju.

"Upravo smo pri kraju postupka dekodiranja" letjelice i "sljedeća etapa bit će reproducirati ju", rekao je Soruri, predsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost.

"U budućnosti ćemo početi serijsku proizvodnju letjelice koja će biti bolja od američke."

"U budućnosti ćemo početi serijsku proizvodnju" letjelice koja će biti "bolja" od američke, najavio je. Iranska televizija u četvrtak je objavila snimke usavršene letjelice koja je, po američkom tisku, izviđala iranske nuklearne pogone za američku obavještajnu službu CIA-u.

Iran tvrdi da ne treba pomoć ni Rusije ni Kine za kopiranje američke letjelice. Kina, Rusija i Sjeverna Koreja glavni su dobavljači oružja i vojne tehologije za Iran. Američki dužnosnici dvoje u sposobnosti Irana da se tehnološki koristi letjelicom koju je zarobio.

"Nije sigurno da Iranci raspolažu potrebnim znanjima" da razotkriju tajne letjelice, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Okosnica iranskog ratnog zrakoplovstva uz 40 modernih MiG-ova 29C/UB još uvijek su lovci američke proizvodnje, kako zastarjeli F-4 Phantom (kojeg se čak i oni žele riješiti) tako i znatno moderniji F-14 Tomcat. Dio ih možda više nije u operativnom stanju, no, iranska vojska očito ima neka znanja kad ih uspijeva održati u zraku.

RQ-1270 "sentinel" proizvođača Lockheed-Martina koncipirana je za supertajni let na velikoj visini. Američke zrakoplovne snage priznale su da posjeduju takvu letjelicu tek od 2010.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iran, RQ-1270 sentinel, ratno zrakoplovstvo, pijunske letjelice