A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Bozja-cestica-samo-privid_VIDIClanakNaslovna.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Međunarodni tim znanstvenika na tragu 'Božjoj čestici' | Politika+
Znanost

TRAGOVI: Međunarodni tim znanstvenika na tragu 'Božjoj čestici'

Ako se potvrde naša opažanja, to će biti jedno od najvećih otkrića ovoga stoljeća, rekao je Themis Bowcock, profesor fizike na sveučilištu u Liverpoolu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Međunarodni tim znanstvenika objavio je u utorak da su pronašli tragove Higgsova bozona, elementarne čestice koja je, vjeruje se, imala ključnu ulogu u stvaranju svemira nakon Velikog praska.

Znanstvenici iz centra CERN kod Ženeve kažu, međutim, da nisu našli nedvojben dokaz o postojanju čestice koja, po općeprihvaćenim fizikalnim teorijama, daje masu svemu u svemiru.

"Ako se potvrde naša opažanja, to će biti jedno od najvećih otkrića ovoga stoljeća", rekao je Themis Bowcock, profesor fizike na sveučilištu u Liverpoolu.

Vođe dvaju timova, ALTAS i CMS, objavili su svoja otkrića na seminaru u CERN-u gdje su tragove bozona pokušali otkriti razbijajući čestice u najbržem akceleratoru na svijetu.

"Oba pokusa dala su nam signale koji idu u istome smjeru", rekao je Oliver Buchmueller, fizičar u CMS-u. "Čini se da smo i mi i ATLAS utvrdili da se signali na istoj razini mase. To je jako važno", dodao je.

Po Standardnom modelu fizike, bozon, koji je ime dobio po britanskom fizičaru Peteru Higgsu, čestica je koja je dala masu i energiju materiji nakon stvaranja svemira u Velikom prasku prije 13,7 milijarda godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

božja čestica, znanstvenici