A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/skolska_ploca000_17.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nereligiozni roditelji: Naša djeca su diskriminirana u obrazovnome sustavu | Politika+
Hrvatska

ISTRAŽIVANJE: Nereligiozni roditelji: Naša djeca su diskriminirana u obrazovnome sustavu

Istaknuto je da bavljenje pitanjem vjeronauka u školi postaje jasno da vjeronauk nije samo jedan školski predmet već da je njegov izbor vrlo često i izbor identiteta, što odluku koju roditelji i njihova djeca donose čini izrazito bremenitom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Istraživanje Vjera u obrazovanje i obrazovanje u vjeri: Stavovi i iskustva nereligioznih roditelja prema religiji i vjeronauku u javnim školama u Republici Hrvatskoj pokazalo je da su nereligiozni roditelji i njihova djeca diskriminirani u obrazovnome sustavu.

 

Istaknuto je da bavljenje pitanjem vjeronauka u školi postaje jasno da vjeronauk nije samo jedan školski predmet već da je njegov izbor vrlo često i izbor identiteta, što odluku koju roditelji i njihova djeca donose čini izrazito bremenitom.

Rečeno je to na okruglome stolu u organizaciji Foruma za slobodu odgoja na kojemu su predstavljeni rezultati istraživanja koje je proveo Forum u suradnji s udrugom Protagora, a zahvaljujući potpori Fondacije Rosa Luxemburg.

Rezultate istraživanja predstavili su Branko Ančić i Tamara Puhovski, a izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja Eli Pijaca Plavšić istaknula je da je svrha projekta bila pridonijeti smanjivanju diskriminacije i socijalne isključivosti te poboljšanju kvalitete i otvorenosti obrazovnoga sustava. Primarni cilj projekta bio je istražiti stajališta nereligioznih roditelja prema religioznosti, kao i način na koji se religijske teme obrađuju u odgoju i obrazovanju njihove djece, dok je sekundarni bio pridonijeti razumijevanju nereligioznih stajališta i praksi u Hrvatskoj.

Puhovski je govorila o aktivističkoj dimenziji do koje su, istaknula je, doveli rezultati istraživanja što je pak rezultiralo kratkoročnim i dugoročnim preporukama koje će biti upućene novoj hrvatskoj vladi. Neke od kratkoročnih preporuka su poticanje umrežavanja i potpore grupama za podršku nereligioznim roditeljima, osiguravanje mogućnosti da se oni žale, kao i da se vjeronauk održava na kraju ili početku rasporeda sati te da se izradi letak s osnovnim informacijama o vjeronauku u školama, obvezama škole i ravnatelja te pravima roditelja i djece koji će s ponuditi roditeljima pri upisu djece u prvi razred.

Dugoročne preporuke su pak proširenje i produbljenje istraživanja uloge religije u obrazovnom sustavu, kao i provedba daljnjih istraživanja. Istaknuto je da bavljenje pitanjem vjeronauka u školi postaje jasno da vjeronauk nije samo jedan školski predmet već da je njegov izbor vrlo često i izbor identiteta, što odluku koju roditelji i njihova djeca donose čini izrazito bremenitom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠKOLE, VJERONAUK, OBRAZOVNI SUSTAV