IT

TELEKOMUNIKACIJE: Novi telekom: Novi-Net najavio gradnju WiMax mreže i jeftini flat-rate

Najavili flat tarife koje neće biti skuplje od 100 do 150 kuna!

Piše: PolitikaPlus

Telekom tvrtka Novi-Net iz Čakovca najavila je na današnjoj konferenciji za novinare prvu fazu gradnje vlastite mreže te da će do ljeta iduće godine ponuditi fiksne telefonske i usluge interneta po povoljnijim cijenama od sadašnjih na području Zagreba i većih turističkih središta na obali.

Najavili flat tarife koje neće biti skuplje od 100 do 150 kuna!

Ta tvrtka od 2005. djeluje u fiksnoj telefoniji, a nedavno je dobila nacionalnu dozvolu za pružanje usluga širokopojasnog bežičnog pristupa u radiofrekvencijskom spektru 3,5 GHz.

Tu dozvolu Novi-Net je od Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) dobio krajem prošlog mjeseca na rok od osam godina, za što nisu morali platiti jednokratnu naknadu nego će plaćati godišnju naknadu za korištenje spektra, kaže Karlo Vlah, osnivač i predsjednik Uprave te tvrtke.

Za prvu fazu gradnje mreže već su naručili opremu u vrijednosti 4,8 milijuna američkih dolara. U vezi ostalih i budućih ulaganja Vlah je samo kratko kazao da će biti veća od ovog, jer im je u planu mrežom i 'stotinama baznih stanica' u idućih nekoliko godina pokriti cijelu Hrvatsku za što imaju i dozvolu. Pritom će koristiti najmodernije bežićne tehnologije odnosno novi standard WiMAX-a.

Sadašnji broj od 14 zaposlenih planiraju povećati na njih najmanje stotinu, dok je za usluge i cijene Vlah najavio da će sve biti upakirane u tzv. flat tarife koje neće biti skuplje od 100 do 150 kuna. Smatraju i da su sadašnje cijene paketa usluga fiksnog telefoniranja i interneta u Hrvatskoj previsoke, kao i da bi država te najveći operator Hrvatski Telekom (HT) trebali više učiniti po pitanju nižeg najma telekom infrastrukture.

U cijelom poslu partner, ulagač i dobavljač opreme je kineska korporacija ZTE, kojoj je to ujedno i prvi posao na hrvatskom tržištu.

Iza svega stoji i američka kompanija VelaTel, koja je prije nekoliko dana preuzela 75 postotni udjel holdinga Herlong Investment Ltd. (registriranog na Cipru) koji je većinski vlasnik tvrtke Novi-Net i crnogorske tvrtke Montenegro Connect.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAKOM, Novi-Net, WIMAX, HRVATSKI TELEKO