IVAN HRSTIĆ

OD KUKULELE DO KUKURIKU: Ki ćapa - ćapa: Zašto je zapravo nervozan Radimir Čačić?

Damir Kajin: Znam da je gramzivost koštala one bivše, pa bi mogla i one buduće!

FOTO: Radimir Čačić
Piše: Ivan Hrstić

U HNS-u ne žele komentirati nezadovoljstvo HNS-a nakon što su im ispred nosa uzeli neformalno obećano mjesto potpredsjednika Sabora. Naravno, nemamo baš nikakvog razloga tvrditi da stranka umirovljenika doista više zaslužuje to mjesto od stranke koja sebe vidi ključnim dijelom koalicije, odnosno osovine HNS-SDP. Jer, jednostavno, HSU tome nije dorastao.

HNS-ovci ovih dana ne nastupaju bahato (samo) zato što bi po prirodi bili takvi, već zato što znaju da je ovo presudni trenutak u lovu na što više ključnih pozicija.

To je bio smisao igrokaza pred kamerama! Reći svima: Čačić nije Budiša! Čačić nije ni Hrelja, Čačić nije ni Mimica, a kamoli Opačić!

Iako u stranci ističu da je sve već odavno dogovoreno (Čačičevo: Nije vam ovo HDZ!!?), to je očito priča za  malu djecu. HNS-ovci su pedantno na dvije decimale izračunali da je udio mandata koje su oni osvojili ipak veći nego omjer koji je poslužio kao ključ za sastavljanje izbornih lista, pa su spremno zatražili i odgovarajući, veći, udio ministarskih mjesta.

To, naravno, baš i ne čudi, no bogme čudi što su SDP-ovci tako lako na sve to pristali. Očito je to dogovoreno na relaciji Čačić-Milanović, što je već sad izvor nezadovoljstva dijela SDP-ovih pješaka i generala, no, dakako, nitko od njih neće baš ništa poduzeti u vezi toga.

Čačićev ispad pred novinarima u predsjedničkim dvorima zaprepastio je mnoge, koji su zatim javno zapitali - zbog čega je Radimir Čačić tako nervozan? No Čačićeva poruka nije bila da on nema nikakve veze s Coningom (podatak da je poslove prebacio na odvjetnički ured, naprotiv, ne dokazuje da nema ništa s Coningom, upravo suprotno - iako je s druge strane nejasno zašto Coning ne bi mogao dobiti kredit).

Bit njegove poruke je bila njegova rečenica: Kako vas nije sram, kako se usuđujete nešto tako pitati prvog potpredsjednika vlade?!? Ne s naglaskom na 'SRAM', već s naglaskom na - 'PRVOG'!

U užem kabinetu je, nakon izbacivanja Slavka Linića, dominirao za dvije glave, no, umjesto Linića ušla su još trojica SDP-ovaca, pa je naglo ponovno postalo tijesno.

U prijevodu, Čačić je pred kamerama osvajao prostor u užem kabinetu vlade i sam se proglasio Milanovićevim doglavnikom u vladi RH! U užem kabinetu je, nakon izbacivanja preiskrenog Slavka Linića, dominirao za dvije glave, no, umjesto Linića ušla su još trojica SDP-ovaca, pa je naglo ponovno postalo tijesno i Čačić osjeća stalnu potrebu naglasiti da on nije tek jedan u nizu, već nedvojbeni broj dva, koji u svakom trenutku, a ako se ukaže potreba, uvijek može uskočiti i obaviti dužnosti broja jedan! Javnost je trebala poruku!


To je bio smisao igrokaza pred kamerama! Reći svima: Čačić nije Budiša! Čačić nije ni Hrelja, Čačić nije ni Mimica, a kamoli Opačić!

Možda će se to ponoviti u još ponekoj varijaciji, no zapravo više 
nema ni potrebe, pobjeda je već postignuta, jer nitko nije priupitao SDP-ovce je li stvarno Čačić prvi potpredsjednik Vlade, i postoji li uopće takva funkcija, niti je bilo tko javno podignuo obrve, osim što su neki iza leđa govorili, daj se skuliraj! Novinari su ipak u tom trenutku bili previše zauzeti samoobranom da bi nešto primijetili.


Kako god bilo, Čačić će, ako ga ne iznenade vijesti iz Mađarske, dobiti svoju šansu da spasi ili upropasti ovu zemlju. Ako uspije, nema dvojbe da će svima dati do znanja tko je zaslužan. I neka! Ali ako ne uspije, možda 
nas više neće biti briga tko je kriv. Za dobro svih nas - pomolimo se da uspije.
........

 

....

 OD KUKULELE DO KUKURIKU
Od 'Tko je jamio-jamio' do 'Ki je ćapa - ćapa'Što se pak tiče potpredsjedničkih mjesta u Saboru, Silvano Hrelja se mogao nečemu nadati jedino kad bi se našao neki džentlmen, ali avaj, takvih u politici nema. Jedno potpredsjedničko mjesto neotuđivo pripada HNS-u, no ponovo je sve iznenadila odluka stranke da na to mjesto instaliraju čovjeka bez i jedne sekunde zastupničkog iskustva.

Ime mu neću spomenuti jer ga se u ovom trenutku ne mogu sjetiti.

Takav potez bio bi razumljiv prije dva desetljeća, no praksa u svim iskusnim parlamentarnim demokracijama je da takva mjesta dobivaju veterani s mnogo utakmica u nogama, a u Hrvatskoj su dodatne šanse uvijek imali alkemičari saborskog poslovnika. Čovjek kojemu ne znam ime nije ni jedno ni drugo. No snaći će on se već, nije baš  da se radi o mjestu vođe smjene u CERN-u.

- Vještina politike je u tome da se ponekad morate suočiti i s odlukama koje vam baš nisu pretjerano drage, komentirao je taj potez HNS-ovac Jozo Radoš, time kao da je htio parafrazirati nedavnu izjavu Luke Bebića koji je bez pardona sa mjesta speakera lanuo da ponekad čovjek mora imati mišljenje iza kojeg ne stoji. No, još dalje u parafraziranju svojih političkih prethodnika, otišao je Damir Kajin, jedan od onih rijetkih za koje se teško prisjetiti da su ikad imali ikakvo mišljenje osim svojeg vlastitog. Naravno, u najboljem smislu riječi.

- Znam da je gramzivost koštala one bivše, pa bi mogla i one buduće! Isto tako znam za onu istarsku poslovicu koja otprilike kaže: Ki ćapa - ćapa!
, u večerašnjem Dnevniku ne baš dvosmisleno Kajin je, namjerno ili ne, parafrazirao onu antologijsku Ljube Ćesića Rojsa: Tko je jamio - jamio! (A možda to uopće nije parafraza, već ono što smo poslovično pripisivali Hercegovcima stvarno kao poslovica postoji i na drugim stranama Lijepe naše! Na kraju se možda ispostavi da je to neka stara kineska!)

Pri tom valja istaknuti da je Damir Kajin predstavnik stranke koja se ni u Račanovom mandatu nije jagmila za foteljama, pa tako takve ambicije ne pokazuje ni u ovoj. Štoviše, Milanović bi vjerojatno volio kad bi se Ivan Jakovčić uključio u njegovu vladu i tako dokazao da ne drži figu u džepu. Njemu to ne pada na pamet, jer dobro zna gdje je njegova baza.