A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/darko-milinovic-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Analitičari: Darko Milinović protiv Jadranke Kosor nema šanse! | Politika+
Hrvatska

IZBORI U HDZ-u: Analitičari: Darko Milinović protiv Jadranke Kosor nema šanse!

'Milinovićeva izborna baza je premala da se na nju može osloniti u utrci za predsjednika HDZ-a.'

FOTO: Darko Milinović
Piše: Ivan Klarić

Kada je Vladimir Šeks preko medija poručio kako se nitko iz predsjedništva HDZ-a neće kandidirati za predsjednika stranke, prvi koji je reagirao bio je Darko Milinović.

 

HDZ
<< Gjenero: Na kraju će biti kako kaže Šeks, Kosor će i nakon stranačkih izbora ostati na čelu HDZ-a!

 

NAPAO MEDIJE
<< Marasović: Sve su to spekulacije, podržavam vodstvo HDZ-a i Kosor

 

PREVIRANJA U HDZ-U
<< Hebrang proziva Kosor: Potrebna je žestoka demokratizacija HDZ-a!

 

PUHOVSKI: No premda je Milinović i na ovim izborima prošao sjajno što mu svakako ide u prilog, njegova izborna baza je premala da se na nju može osloniti u utrci za predsjednika HDZ-a. On, recimo, teško može dobiti potporu zagrebačkog ili splitskog HDZ-a premda Marasović nešto očito radi kada je to u pitanju. Ako mu uspije kandidatura i ako se nađe nasuprot Jadranke Kosor, Darko Milinović jednostavno nema šanse.

Samo dan poslije je uzvratio Šeksu rečenicom kako njemu nitko neće govoriti hoće li se kandidirati za predsjednika ili ne. Neizravnu podršku Milinoviću dao je i Hebrang izjavom kako HDZ-u treba demokratizacija te da je poželjno da se za mjesta u predsjedništvu kandidira više ljudi. Hebrang je tu izjavu ponovio više puta i, uz to, iskoristio priliku da žestoko iskritizira Šeksa.

Premda se u kuloarima zadnjih dana spominje nekoliko imena istaknutijih HDZ-ovaca koji su spremni podnijeti kandidaturu za predsjednika HDZ-a, od Karamarka do Jandrokovića, sva su glasnija šaputanja kako jedan dio članova HDZ-a na mjestu predsjednika želi vidjeti upravo - Darka Milinovića.

 

Najnovija priča koja se pojavila u javnosti je ta da se predsjednik splitskoga HDZ-a Dujomir Marasović žestoko usprotivio odluci Jadranke Kosor o koaliciji sa Željkom Kerumom s kojim se, usput rečeno, Marasović do prije koji dan žestoko sukobljavao, te da je stao na stranu Milinovića koji traži podršku lokalnih i županijskih ogranaka HDZ-a.

 

Premda je Marasović danas tu priču na konferenciji za novinare s gnušanjem odbacio, činjenica je da se u kuloarima sve glasnije spominje ime Darka Milinovića kao kandidata za predsjednika HDZ-a. No dok neki HDZ-ovci razočarani izbornim rezultatom i nekim odlukama Jadranke Kosor u Milinoviću vide spasitelja, politički analitičari s kojima smo razgovarali nisu baš uvjereni u mogućnost dolaska Darka Milinovića na čelo najjače oporbene stranke.

- Da se odmah na početku razumijemo, na kraju će, uvjeren sam, biti kako je rekao Vladimir Šeks koji je još uvijek jedna od najmoćnijih figura u HDZ-u. Svi ovi koji se po medijima spominju kao potencijalni kandidati za predsjednika HDZ-a na kraju se uopće neće ni kandidirati, ističe na početku Davor Gjenero koji ne negira moć i utjecaj kojeg Milinović ima među jednim dijelom HDZ-a.

- Darko Milinović bi svakako bio najopasnija konkurencija Jadranki Kosor. No tek nekoliko dana nakon javnog suprotstavljanja Šeksu putem medija, u vidu optužbi da je uzeo 200 tisuća kuna, poslana mu je jasna poruka i on se po mom mišljenju već predomislio i odustao od kandidature, napominje Gjenero koji ne vidi osobu unutar HDZ-a koja bi mogla ugroziti Jadranku Kosor.


- Jadranka Kosor neće imati ozbiljnog konkurenta. Na kraju krajeva, Kosor je više nego poželjan partner mnogima. Od europskih saveznika u vidu Europske pučke stranke, do diplomatskog zbora kao i međunarodnih institucija gdje Jadranka Kosor ima više nego sjajan ugled. Dakle, više je nego očito da će Kosor nastaviti voditi HDZ, jasno će Gjenero.

S njim se slaže i Žarko Puhovski, napominjujući da je ipak moguće da se Darko Milinović kandidira za HDZ što bi, napominje Puhovski, bilo dobro za tu stranku.

 

GJENERO: Darko Milinović bi svakako bio najopasnija konkurencija Jadranki Kosor. No tek nekoliko dana nakon javnog suprotstavljanja Šeksu putem medija, u vidu optužbi da je uzeo 200 tisuća kuna, poslana mu je jasna poruka i on se po mom mišljenju već predomislio i odustao od kandidature.

- Svakako da bi to pozitivno utjecalo na demokratizaciju HDZ-a. Ja smatram da bi još bolje bilo kada bi se za mjesto predsjednika HDZ-a kandidiralo više osoba. Evidentno je da Milinović ima ambicija i da želi mjesto predsjednika HDZ-a, kaže nam Puhovski i nastavlja.

- No, premda je Milinović i na ovim izborima prošao sjajno, što mu svakako ide u prilog, njegova izborna baza je premala da se na nju može osloniti u utrci za predsjednika HDZ-a. On, recimo, teško može dobiti potporu zagrebačkog ili splitskog HDZ-a premda Marasović nešto očito radi kada je to u pitanju. Ako mu uspije kandidatura i ako se nađe nasuprot Jadranke Kosor, Darko Milinović jednostavno nema šanse, jasno će na kraju Puhovski.

Premda s vremena na vrijeme u medije izađu s oštrim izjavama, najviše u smjeru Vladimira Šeksa, do HDZ-ovaca je od izbornog poraza jako teško doći. Ni do Andrije Hebranga koji je jedan od najvećih kritičara Jadranke Kosor u zadnje vrijeme, ali ni do Darka Milinovića nismo danas uspjeli doći.

 

Naredno vrijeme svakako će biti zanimljivo vidjeti hoće li se Milinović, Jandroković ili Karamarko uistinu kandidirati za mjesto predsjednika HDZ-a ili će na kraju ipak, kako kaže Gjenero, biti kako kaže Vladimir Šeks a to znači novi mandat Jadranke Kosor na čelu HDZ-a.