A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/predator-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Piloti američkih bespilotnih letjelica također pate ot PTSP-a i izgaranja | Politika+
Hrvatska

ISTRAŽIVANJE: Piloti američkih bespilotnih letjelica također pate ot PTSP-a i izgaranja

Za 17 posto aktivnih pilota koji su obuhvaćeni ispitivanjem smatra se da su pod "kliničkim stresom", što je razina stresa koja utječe na rad pilota i na njihove obitelji.

FOTO: Predator
Piše: P/H

Pomislili biste da je biti pilot bespilotne letjelice jedna od ležernijih borbenih zadaća, no čini se da to baš i ne mora biti tako. Oko 1.100 pilota američkog ratnog zrakoplovstva daljinski upravlja bespilotnim letjelicama u misijama nad Irakom i Afganistanom, sjedeći u vojnim bazama u SAD-u, no mnogi od njih pate od tzv. burnouta - izgaranja na poslu, barem tako pokazuju posljednje studije.

Za 17 posto aktivnih pilota koji su obuhvaćeni ispitivanjem smatra se da su pod "kliničkim stresom", što je razina stresa koja utječe na rad pilota i na njihove obitelji.

Novo istraživanje Pentagona pokazalo je da gotovo 30 posto ispitanih pilota pati od onog što je vojska nazvala "izgaranje". To je prvi puta da je američka vojska mjerila psihološke učinke "ratovanja s daljinskim upravljačem", izviještava  američki javni radio NPR.

Istraživanje koje je naručilo Ratno zrakoplovstvo SAD-a, pokazalo je da 29 posto pilota koji upravljaju bespilotnim letjelicama pati od "izgaranja" ili visokih razina umora. Ratno zrakoplovstvo ne smatra to opasnim razinama stresa. Međutim, za 17 posto aktivnih pilota koji su obuhvaćeni ispitivanjem smatra se da su pod "kliničkim stresom", što je razina stresa koja utječe na rad pilota i na njihove obitelji.

Ratno zrakoplovstvo navodi više razloga za povišenu razinu stresa među pilotima "dronova", kako se te letjelice nazivaju na engleskom jeziku. Među tim su razlozima dvostruka narav njihovog posla - upravljanje borbenim i izvidničkim misijama letjelica te potom dulja vožnja do mjesta u Nevadi i Novom Meksiku gdje stanuju, jer prebacivanje između različitih stvarnosti predstavlja jedinstven psihološki izazov, kažu vojni psiholozi.

Drugo je pitanje potražnje. "Dronovi" su postali ključno američko oruđe u ratovima u Iraku i Afganistanu, a dužnosnici američke vojske kažu da je u posljednjem desetljeću postojala stalna potražnja za sve više pilota tih platformi, a još uvijek ih nema dovoljno da bi bespilotne letjelice držali 24 sata dnevno u zraku.

Posebna narav ratovanja s bespilotnim letjelicama također uzima danak, pa je među pilotima otkriven i manji broj onih sa simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja - PSTP-a, pokazalo je ispitivanje američkog ratnog zrakoplovstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bespilotne letjelice, pentagon, piloti, stres, zdravlje, ptsp