Hrvatska

POTPORA ŠPRAJCU: Mesić: HTV ne smije biti poligon konstrukcija frustriranih osoba

'Vijest o smjeni Zorana Šprajca primio sam s nelagodom i iznenađenjem.'

FOTO: Stjepan Mesić
Piše: PolitikaPlus

Povodom smjene urednika Središnjeg Dnevnika na HTV-u Zorana Šprajca zbog javnog odgovora Programskom vijeću o spornom emitiranju priloga o padu Vukovara oglasio se bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, kazavši da je vijest primio s nelagodom i iznenađenjem.

Ono što Mesića posebno zabrinjava su najavljene daljne sankcije protiv, kako sam kaže, "novinara koji je samo, u skladu sa zakonima profesije i držeći se načela profesionalne etike, radio svoj posao".

Također, Mesić je istaknuo da se punih deset godina borio za pravo novinara da samostalno i slobodno rade svoj posao, jer tvrdi, informiranost građana smatrao je osnovnom pretpostavkom za osposobljavanje da ti isti u demokratskoj proceduri donose ispravne odluke o kojima ovisi budućnost Hrvatske.

Bivši predsjednik naglašava da bi Javna televizija morala bi biti ogledni primjer za služenje interesima građana i najšire društvene zajednice, a ne poligon za ispoljavanje paranoidnih konstrukcija frustriranih pojedinaca.

Priopćenje Stjepana Mesića prenosimo u cijelosti:

S nelagodom i iznenađenjem primio sam vijest o smjenjivanju g. Zorana Šprajca s mjesta urednika Dnevnika HTV, a zbog javnog odgovora - u TV Dnevniku u nedjelju, 18. prosinca 2011. - na javnu prozivku nekih članova Programskog vijeća HTV.

Još veću nelagodu izaziva najava daljih sankcija protiv novinara koji je samo, u skladu sa zakonima profesije i držeći se načela profesionalne etike, radio svoj posao.

G. Šprajc i njegov kolega Alfier, kao i ekipa TV Dnevnika polazili su od premise da gledatelji imaju pravo na potpunu, istinitu i objektivnu informaciju, kao i od svojega prava da se pred najširom javnošću obrane od javno izrečenih objeda koje nisu ničim poduprtre.

I kao predsjednik Republike Hrvatske punih deset godina borio sam se za pravo novinara da samostalno i slobodno rade svoj posao, što ne znači da sam podupirao tzv. žutilo u dijelu naših medija. Informiranost građana smatram i smatrao sam osnovnom pretpostavkom za osposobljavanje tih građana da u demokratskoj proceduri donesu ispravne odluke o kojima ovisi budućnost zemlje. Ta stanovišta zastupam i danas.

Javna televizija, a HTV to jest, ili bi barem trebala biti, morala bi biti ogledni primjer za služenje interesima građana i najšire društvene zajednice, a ne poligon za ispoljavanje paranoidnih konstrukcija frustriranih pojedinaca koji bi željeli uzurpirati ulogu suca i arbitra nad slobodnim novinarima.

U potpunosti podupirem izjavu Građanskog odbora za ljudska prava objavljenu u povodu najnovijih zbivanja na HTV.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrt, stipe mesić, zoran šprajc