A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hrt-123.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Traži se smjena glavnog urednika HTV-a Brune Kovačevića | Politika+
Hrvatska

INTELEKTUALCI: Traži se smjena glavnog urednika HTV-a Brune Kovačevića

Zahtijevaju i očitovanje glavnih upravnih tijela HRT-a kao i ostavku Vijeća HRT-a, koje je Brunu Kovačevića prije nekoliko tjedana na tu funkciju postavilo.

Piše: PolitikaPlus

Povodom suspenzije s posla uglednih urednika Zorana Šprajca i Stipe Alfiera skupina intelektualaca poslala je otvoreno pismo HRT-u, a koje su potpisali Nadežda Čačinovič, Daša Drndić, Nenad Popović, Žarko Puhovski, Slobodan Šnajder, Velimir Visković i Bogdan Žižić u kojem traže hitnu smjenu glavnog urednika Hrvatske televizije Brune Kovačevića i pokretanje disciplinskog postupka protiv njega.

Zahtijevaju i očitovanje glavnih upravnih tijela HRT-a kao i ostavku Vijeća HRT-a, koje je Brunu Kovačevića prije nekoliko tjedana na tu funkciju postavilo.

U kratkom vremenu, navode, on je s posla odstranio dva iskusna i poznata novinara: Zorana Šprajca i Stipu Alfiera. 'Kao glavni urednik informativnog programa zlorabio je svoje ovlasti jer ih je kaznio iz očito političkih razloga, a povodom priloga o padu Vukovara, a u kojem su emitirane isključivo izvorne snimke i materijali čiji su autori vukovarski branitelji i civili, uključivši Sinišu Glavaševića', navodi se u otvorenom pismu.

Kovačević se, smatraju potpisnici pisma, time ogriješio o zakone RH, statutarne dokumente javne televizije i o nacionalne i međunarodne novinarske kodekse. 'Uvrijedio je i ponizio i hrvatsku javnost', smatraju potpisnici otvorenog pisma. Osim toga Zoran Šprajc i Stipe Alfier su, kako navode mediji, prije suspenzije bili podvrgnuti krajnje ponižavajućem, na policijskim metodama zasnovanom ispitivanju.

Bruno Kovačević dakle, zaključuju potpisnici, više ne može biti glavni urednik najveće medijske kuće u Hrvatskoj. 'Nju financiraju građani, a zakonska joj je obaveza da donosi istinite informacije. Kako je očigledno negativna selekcija kadrova u toj ustanovi nakon donošenja novog zakona o HRT-u dosegnula najnižu moguću i opasnu točku, tražimo i da se taj zakon preispita, te što hitnije izmijeni', navodi se u otvorenom pismu HRT-u.

Ugled javne televizije je zbog korupcijskih afera ionako srozan na najniže grane, i tako da joj prijeti potpuno urušavanje, smatraju oni. 'U svijetlu teških optužbi i sumnji u korupciju koje pune stupce novina, smatramo osobitim cinizmom da se HRT oglašava o svojim 'domoljubnim' motivima i još k tome u vezi s vukovarskom tragedijom – a time pokriva progon vlastitit novinara i gasi slobodu riječi. Izražavamo punu profesionalnu, građansku i ljudsku solidarnost s kolegama iz uredništva informativnog programa Hrvatske televizije', navodi se na kraju u pismu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrt, bruno kovačević, zoran šprajc