A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/comp-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kinezi hakirali računala Trgovinske komore SAD-a | Politika+
IT

HAKERI: Kinezi hakirali računala Trgovinske komore SAD-a

Dobili pristup do svih pohranjenih podataka u njezinim sustavima, uključujući informacije o tri milijuna članova komore.

Piše: P/H

Skupina hakera u Kini probila je računalnu obranu američke Trgovinske komore, vodeće institucije za poslovno lobiranje u SAD-u i dobila pristup do svih pohranjenih podataka u njezinim sustavima, uključujući informacije o tri milijuna članova komore, izvijestio je u srijedu poslovni dnevnik The Wall Street Journal, pozivajući se na izjave nekoliko ljudi upoznatih sa slučajem.

Dobili pristup do svih pohranjenih podataka u njezinim sustavima, uključujući informacije o tri milijuna članova komore.

Prodor u mrežu Trgovinske komore jedna je od najdrskijih poznatih infiltracija u gotovo stalnom sukobu između američkih tvrtki i kineskih hakera. Složena operacija, koja je uključivala najmanje 300 internet adresa, otkrivena je i prekinuta svibnja 2010.

Nije poznato koliko je podataka otkriveno kod upada hakera. Dužnosnici komore su kazali kako su unutarnjom istragom pronađeni dokazi da su hakeri bili usmjereni na četiri zaposlenika komore koji su radili na politici prema Aziji, te da je njihova šestotjedna e-mail prepiska ukradena.

Moguće je da su hakeri imali pristup mreži dulje od godinu dana prije nego što je upad otkriven, rekle su za WSJ dvije osobe upoznate s internom istragom.

Jedna od tih osoba rekla je kako američki dužnosnici sumnjaju da je skupina koja stoji iza kibernetičke provale povezana s kineskom vladom. Komora je doznala za upad kada ju je FBI obavijestio da poslužitelji u Kini kradu njezine podatke. FBI je odbio komentirati to pitanje.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu  rekao je da kineski zakoni zabranjuju kibernetičke napade, te kakGeng Shuango za tvrdnje da napad protiv Trgovinske komore potiče iz Kine "nema dokaza" i da su takve optužbe "neodgovorne", naglašavajući da pitanje hakiranja ne bi trebalo "politizirati".

Komora je prekinula hakersku operaciju isključivanjem i uništavanjem nekih računala i remontom svoga sigurnosnog sustava. Sigurnosne preinake izvedene su u 36-satnom razdoblju tijekom jednog vikenda, kada hakeri koji se drže radnog vremena prema očekivanju nisu bili na dužnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hakeri, američka trgovinska komora, it sigurnost, sigurnost podataka