A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/comp-232.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

M San Grupa po prihodima najveća IT tvrtka u Adriatic regiji | Politika+
IT

IZVJEŠĆE IDC-A: M San Grupa po prihodima najveća IT tvrtka u Adriatic regiji

U IT sektoru u regiji lani izgubljeno 2,9 posto radnih mjesta.

Piše: P/H

Najvećih 100 IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji u prošloj su godini ostvarili ukupno 2,53 milijarde eura ukupnih prihoda, što je 4,2 posto više nego u godini prije, objavila je analitička kuća IDC Adriatics, a najveća kompanija po prihodu od 262 milijuna eura bila je M San Grupa, 'regionalni distributer' iz Zagreba,

U IT sektoru u regiji lani izgubljeno 2,9 posto radnih mjesta.

Nakon prve na listi M San Grupe, u prvih pet još se nalaze ComTrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni isporučitelj IBM i regionalni sistem integrator S&T.

Prema tipu poduzeća u kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona među informatičkim poduzećima-pružateljima IT usluga i proizvođača softvera vodeći su ComTrade Grupa, S&T, Asseco SEE, dok su među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera vodeće regionalne tvrtke In2 Grupa i GDi Gisdata iz Hrvatske.

Od globalnih tehnoloških isporučitelja koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, a slijedi ga HP, pri čemu iz IDC Adriaticsa ističu da prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u toj regiji.

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera i Diss, obje sa sjedištem u Ljubljani. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata predvodi Eurotrade iz Rovinja.

Nasuprot porastu ukupnih prihoda najvećih 100, IT poduzeća u Adriatic regiji prošle su godine zabilježili pad broja zaposlenih u odnosu na 2009., i to za 2,9 posto, na njih ukupno nešto malo više od 13 tisuća.

Ti i drugi podaci o IT poduzećima u Adriatic regiji sadržani su u najnovijoj studiji 100 najvećih isporučitelja u toj regiji "Top IT 100 Vendors in Adriatics 2010", iz IDC Adriatica ističu da tu studiju pripremaju treću godinu zaredom.

Komentirajući ukupne prihode 100 najvećih IT poduzeća u regiji za 2010. glavni analitičar i direktor IDC Adriaticsa Boris Žitnik naglašava da su ta poduzeća u 2010. nakon oštrog pada u 2009. uspjela ostvariti ukupni blagi rast, ali i da postoje velike razlike među tvrtkama koje variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&T, IBM, Avtera, ComTrade Grupa, boris žitnik, idc idc adriatics