A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-dino-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tko god se kandidira za predsjednika HDZ-a, pobijedit će Jadranku Kosor | Politika+
Marko Marinić

KOLUMNA: Tko god se kandidira za predsjednika HDZ-a, pobijedit će Jadranku Kosor

Popijač, Dalić i drugi ponijet će se kao zadrugari u Vlaku u snijegu.

FOTO: Bivši američki veleposlanik Jadranku Kosor i potpredsjednike HDZ-a nazvao je 'Snjeguljica i 7 dinosaura'
Piše: Marko Marinić*

Onaj tko istakne kandidaturu za predsjednika ili predsjednicu HDZ-a taj će sigurno pobijediti Jadranku Kosor. Za trenutnu predsjednicu najveće oporbene stranke, scenarij će biti isti i ako bude više kandidata. Jadranki Kosor će se, najviše, kao bumerang  u glavu vratiti paranoidna ambicija da bude predsjednica najmnogobrojnije hrvatske stranke.

Ona u novom sazivu Sabora nije htjela postati vođom oporbe s dignitetom, već, se požurila biti oporbena potpredsjednica Sabora sa kolegom i mentorom Vladimirom Šeksom. Povlastice, privilegije, veća plaća i državni protokoli uber alles.

Građani su sve sankcionirali četvrtog prosinca na izborima i iselili je iz Banskih dvora. Ostaje joj utješna, ali ipak potentna fotelja predsjednice HDZ-a, ali... Kao što je iznevjerila očekivanja građana u borbi protiv korupcije i kriminala, tako je i stotinu tisuća članova stranke, ujedno i građana, iznevjerila po pitanju demokratizacije stranke. 

Upravo ta ambicija protkana ogromnom nesigurnošću joj je odagnala svaku primisao da u srpnju 2009. godine, poslije abdikacije Ive Sanadera, održi izbore, unutarstranačke i parlamentarne. Takvi potezi traže državnika i demokrata, a Jadranka Kosor nije ni jedno ni drugo. HDZ je nastavila voditi u maniri svoga prethodnika, autokratski, s bolesnom potrebom svih osoba diktatorskih manira da bude nekritički voljena i obožavana. Bez značajki pretjerivanja taj poriv i želja seže do usporedbe s aktualnim  scenama oplakivanja Kim Jong-ila. Poslije njenog dvogodišnjeg mandata i u stranci i u Banskim dvorima ostaju poražavajući rezultati, osim stranačkog rezultata na Izborima.

Izgubiti vlast poslije osam godina i uslijed svjetske ekonomske krize nije ništa neuobičajeno niti u drugim parlamentarnim demokracijama. No, Jadranka Kosor nastavila
je Sanaderovu unutarstranačku politiku hegemonije u stranci. Ivo Sanader održavao ju je uz pravnu pomoć Vladimira Šeksa, a usluge tog manipulatora demokratskih vrijednosti koristi obilato i ona. Stranka živi fiktivnu demokraciju u kojoj se odluke donose u četiri oka, te se takve netransparentne umotavaju u celofan stranačke koristi i kao takve plasiraju javnosti .

Stotinu tisuća članova sve je to doživljavalo i doživljava kao pljuvačku u lice, ali je šutjelo i šuti. Razlozi šutnje su široka oktroiranost interesno vezanih stranačkih kadrova po širini i dubini. U HDZ-u je i predsjednik najmanjeg stranačkog ogranka definiran u stranačkom vrhu i po njemu su se odigravale formalne i fiktivne scene demokracije, unutarstranački izbori. Upravo zahvaljujući takvoj istreniranosti stranačkog članstva bilo je moguće , u Ciboni, ustoličiti Jadranku Kosor na čelo HDZ-a, ne izborima, već zbunjenim i mehaničkim pljeskom deset tisuća izaslanika. Zbunjeni su bili izaslanici, ali i Jadranka Kosor.

Jadranka Kosor navikla na izborne pobjede samo kada je jedini kandidat šalje prijeteće poruke svima koji bi željeli istaći predsjedničke ambicije. Zajedno sa Šeksom već radi na popisu novih oktroiranja kadrova na svim razinama stranke, i na što preciznijem popisu izaslanika koji će joj na saboru stranke izglasati novi mandat.

Šest mjeseci od ustoličenja na čelo stranke i vlade živjela je i ponašala se kao u Big brother kući. Sve do trećeg siječnja 2010. i pokušaja povratka Ive Sanadera. Tada na scenu stupa osvetnički scenarij isfrustriranog Šeksa, izbacivanje Sanadera iz stranke i brzopotezno stvaranje novog kulta ličnosti u stranci, kraljice Jadranke. Mladen Bajić dobio je mig i krenuo u lov na Ivu, pa se Jadrankina popularnost iz stranke slijevala i među građane. Bila je na vrhuncu popularnosti.

Članovi stranke su očekivali demokraciju poslije skoro desetljeća Ivinog jednoumlja, a građani obračun sa korupcijskom hobotnicom čije je oko završilo u zatvoru. To je bila i druga velika šansa Jadranke Kosor da postane državnica demokratskih načela, ali šansu
su pojeli nesigurnost i strah da će na izborima ostati bez kraljevskih počasti o kojima sanja od ranog djetinjstva. Bez sjaja premijerske funkcije već je ostala, a uskoro bi mogla iseliti i iz Tuđmanove sobe na Trgu žrtava fašizma.

Iznevjerila je očekivanja i građana i HDZ-ovih članova. Borba protiv korupcije koju je javnost očekivala nije podržana od Jadranke Kosor iako je ona iz petnih žila pokušavala „slijepim“ građanima dokazati suprotno. Osim Ive Sanadera koji se drznuo oduzeti poklon koji joj je darovao - stranku, a možda i vladu - svi drugi stranački ljudi, akteri skandala i afera, uživali su njenu zaštitu. Glavni operativac u slučaju FIMA medije, Ratko Maček, ostao je njen spin doktor i jedan od glavnih savjetnika sve do podizanja  USKOK-ove optužnice protiv stranke. Možda najvažniju svjedokinju stranačkog crnog novca, blagajnicu Branku Pavošević, ekspresno je izjurila iz stranke jer je ova uperila prst na Ivana Jarnjaka, Ratka Mačeka i druge. Istu sudbinu, uključujući i otkaz dobio je i svjedok o državnom kriminalu, bivši član Uprave Croatia osiguranja, Damir Mihanović.

S jedne strane pokušala se prikazati javnosti kao borac protiv korupcije i kriminala, a s druge strane suspenzijama, otkazima i prijetnjama pokušavala ušutkati svjedoke raznih nedjela.

Dakle, s jedne strane pokušala se prikazati kao borac protiv korupcije i kriminala, a s druge strane suspenzijama, otkazima i prijetnjama  pokušavala ušutkati svjedoke raznih nedjela. Štoviše, tehnologija, pa i akteri, netransparentnog poslovanja HDZ-ove vlade se nastavila masovnim konzumiranjem famoznog Dodatka 2.b u javnoj nabavi. Pa je tako Massol d.o.o. u vlasništvu Ivana Solde, a navodno stvarnog prikrivenog vlasnika Ratka Mačeka, prozivana radi izravnog dobivanja  milijunskih poslova od države, dolaskom Jadranke Kosor na čelo vlade postao Max sollers d.o.o., iste vlasničke strukture i, zanimljivo iste naklonosti, sada Jadrankinih ministara, poput Đure Popijača da im izravno daju milijunske ugovore.

No najveći krimen za nevjerovanje u njenu antikorupcijsku inicijativu zaslužan je resor Božidara Kalmete. Stotine milijuna sumnjivog novca u cestogradnji, održavanju cesta, željeznicama, telekomunikacijama... koji su svoju kulminaciju dobili u mrtvim dušama u željezničkoj nesreći u Varivodama kao neizravnu posljedicu raznih malverzacija. No umjesto ostavke nadležnog ministra barem po moralnoj odgovornosti, Jadranka Kosor u tandemu s njim demonstrira umišljene pjevačke kvalitete.

Građani su sve sankcionirali četvrtog prosinca na izborima i iselili je iz Banskih dvora. Ostaje joj utješna, ali ipak potentna fotelja predsjednice HDZ-a, ali... Kao što je iznevjerila očekivanja građana o borbi protiv korupcije i kriminala, tako je i stotinu tisuća članova stranke, ujedno i građana, iznevjerila po pitanju demokratizacije stranke. 

Dakle, za pobjedu protiv Jadranke Kosor potrebno je samo pravovaljano se kandidirati. Stranka se nakon toga neće podijeliti, jer neće biti nikoga tko će slijediti Jadranku . I Đuro Popijač, i Martina Dalić i drugi ponijet će se kao zadrugari u Vlaku u snijegu Mate Lovraka. Napustiti Peru kada mu pojedu sve kobasice i čokolade.

U pokušaju uvođenja jednoumlja korejskog tipa nadmašuje i Ivu Sanadera. On je svoj mandat, svojevremeno, ipak suprostavio Iviću Pašaliću u unutarstranačkim izborima i kampanji američkog tipa. Jadranka Kosor navikla na izborne pobjede samo kada je jedini kandidat šalje prijeteće poruke svima koji bi željeli istaći predsjedničke ambicije. Zajedno sa Šeksom već radi na popisu novih oktroiranja kadrova na svim razinama stranke, i na što preciznijem popisu izaslanika koji će joj na saboru stranke izglasati novi mandat.

Normalno, ako glasovanja uopće bude. Tu su varijacije na temu razne, od ponovnog aklamativnog odabira omiljene vođice, do vrhunski sofisticiranog elektronskog glasovanja s ugrađenim čipom sa samo jednim imenom. Ali, realno, bez obzira na sve manipulatorske tehnike i iskustvo koje u tom pogledu posjeduje njen mentor Vladimir Šeks, njene ambicije nemaju izgleda. 

Autokratski dvojac suočen je sa neugodnom stranačkom atmosferom, pa bi politika jednoumlja mogla figurativno rečeno doživjeti sudbinu Gadafijevskog tipa. Članstvo, koje je uzgred rečeno na proteklim izborima uspjelo glasovima spasiti stranku od apsolutnog debakla, ne želi u nove izborne cikluse na čelu s kompromitiranim autokratima. Jadrankine nove kadrove ne doživljavaju kao svoje. Đuro Popijač, Martina Dalić, Domagoj Milošević i drugi za većinu HDZ-ovaca su uljezi koje je šefica bogato uhljebila u Saboru, a da ovi ne samo da nemaju nikakvih stranačkih zasluga, već, su stranku iskompromitirali i pokazali nesposobnima da zemlju izvuku iz krize, odnosno, predali je Radimiru Čačiću i Slavku Liniću.

Tandem Kosor-Šeks ne može računati niti na stotine, prividno i deklarativno odanih, stranačkih dužnosnika jer ih većina sudjeluje u vlasti na lokalnoj razini i pribojavaju se novih lokalnih izbora ukoliko na vrhu stranke ostanu isti ljudi.  Saborski zastupnici koje je svojom voljom pozicionirala Jadranka Kosor, poput Đurđice Sumrak, Zvonimira Milasa, nabrojanih ministara i drugih nemaju nikakvu stranačku bazu i neupotrebljivi su na stranačkim izborima, a Martinu Banić iz HDZ-ove mladeži, na koju aktualna šefica računa, zovu zmijom.

Dakle, za pobjedu protiv Jadranke Kosor potrebno je samo pravovaljano se kandidirati. Stranka se nakon toga neće podijeliti, jer neće biti nikoga tko će slijediti Jadranku . I Đuro Popijač, i Martina Dalić i drugi ponijet će se kao zadrugari u Vlaku u snijegu Mate Lovraka. Napustiti Peru kada mu pojedu sve kobasice i čokolade.

*Marko Marinić svojedobno je bio osobni tajnik Jadranke Kosor te glasnogovornik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.