Zagreb

UGOVOR: U Zgforumu potpisan ugovor za rješenje Bloka Badel

Ugovor su potpisali zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukićević, u ime Grada Zagreba kao raspisivača i investitora te Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba koje će provoditi i organizirati natječaj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Grad Zagreb i Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) danas su potpisali ugovor o provedbi natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja za Blok Badel omeđen Vlaškom ulicom, Kvaternikovim trgom, Martićevom i Derenčinovom ulicom koje će se realizirati putem javno-privatnog partnerstva.

Ugovor su potpisali zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukićević, u ime Grada Zagreba kao raspisivača i investitora te Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba koje će provoditi i organizirati natječaj.

Natječaj će biti otvoren od 27. prosinca ove godine do 22. ožujka 2012. i prvi je koji će u potpunosti biti proveden putem interneta pa organizatori očekuju velik broj prijavljenih, a bit će dodijeljene i četiri nagrade s tim da će prvonagrađenome pripasti 30 tisuća eura bruto.

Rezultati natječaja, za čiju će provedbu i nagrade Grad Zagreb izdvojiti 1,3 milijuna kuna, poslužit će za izradu detaljnog urbanističkog plana za Blok Badel, što je Grad obavezan izraditi i neće biti u potpunosti obvezujući za investitora.

Obveza je, međutim, zadržavanje objekta destilerije te pročelja nekadašnje tvornice "Gorica" kao i pročelja Fišerove fasade koja se nalazi u unutrašnjosti bloka jer je, po mišljenju pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranke Veselić Bruvo i pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvija Novaka, riječ o industrijskoj arhitekturi koja je vrijedna očuvanja.

"Očekujem da se dio živosti s obližnje tržnice prelije u Blok Badel", kazala je Pavičić Vukićević i dodala da je javno korištenje nekadašnje destilerije poseban interes grada. Blok Badel bit će stambene, poslovne i trgovačke namjene.

Na upit novinara hoće li se ondje graditi neboder, Veselić Bruvo je odgovorila kako je to već predviđeno Generalnim urbanističkim planom (GUP) Zagreba te da njegova visina mora imati balans s okolnim zgradama.

Ljutić je naglasio kako su natječajem propisali 15 strogih kriterija i dodao kako očekuje velik broj natjecateljskih radova iz cijelog svijeta budući da je riječ o međunarodnom i internetskom natječaju.

"Projekt uređenja Kvatrića i okolnog prostora, započet još 80-ih godina uređenjem novog parka i stambenog kvarta, nastavljen dovršetkom i preseljenjem tržnice i uređivanjem Kvaternikova trga, također prema rješenju natječaja, kroz uređnje Bloka Badel će konačno biti zaključen", rekla je Veselić-Bruvo.

Zainteresirani građani i udruge također će moći dati svoje mišljenje o Bloku Badel, a nedavno otvoreni prostor Zgforuma u Gajevoj ulici, gdje je danas održana konferencija za novinare, svi su sudionici ocijenili pravim prostorom za razmjenu stajališta i interakciju gradske vlasti i Zagrepčana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BLOK BADEL, ZAGREB, Zgforum