A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/vatikan%20dokumenti.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vatikan po prvi put izlaže stoljetnu dokumentaciju iz tajnih arhiva | Politika+
Svijet

SENZACIJA: Vatikan po prvi put izlaže stoljetnu dokumentaciju iz tajnih arhiva

Riječ je o dokumentima koji svjedoče o događajima poput svjedočanstava templara.

FOTO: Dio vatikanskog arhiva
FOTO: Archivo Secreto Vaticano
Piše: PolitikaPlus

Stotinjak dokumenata neprocjenjive vrijednosti koji se stoljećima čuvaju u vatikanskim tajnim arhivima bit će dato na uvid rimskoj javnosti od veljače 2012. godine, izvijestio je Daily Telegraph.

Riječ je o dokumentima koji od 8. stoljeća do modernih dana svjedoče o najvažnijim događajima koji su mijenjali tok povijesti i krojili sliku svijeta poput svjedočanstava vitezova templara, Martina Luthera, Henrika VIII. i njegove kćeri Marije I.Tudor.

Najatraktivnija pisma i državnički spisi, koje su neki od povijesno najvažnijih vladara kroz stoljeća razmjenjivali sa službenim Vatikanom, odabrani su povodom 400-godišnjice osnivanja tajnog arhiva u današnjoj formi. Šira javnost će ih prvi put, a vjerojatno i posljednji, moći detaljno proučiti na izložbi ''Lux in arcana: Otkrivanje svetog vatikanskog arhiva'' koja će u rimskom muzeju Kapitolin biti otvorena do kraja rujna sljedeće godine.

Po završetku izlaganja, vrijedna građa vratit će se u Apostolske palače gdje se, u unutrašnjosti vatikanskog bunkera, čuva u strogo kontroliranim klimatskim uvjetima na policama dugim preko 80 kilometara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dokumenti, vatikan