A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/aerodorom-brac-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ulaganje Ministarstva mora u Aerodrom Brač nije državna potpora | Politika+
Hrvatska

AZTN: Ulaganje Ministarstva mora u Aerodrom Brač nije državna potpora

"Riječ je o kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu i opremu."

Piše: PolitikaPlus

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zaključilo je da kapitalno ulaganje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Aerodrom Brač u razdoblju od 2007. do 2010. nije državna potpora.

Ulaganje u iznosu od 1,09 milijuna kuna sadržano u Ugovoru o pretvaranju kapitalnih ulaganja u temeljni ulog, ne predstavlja državnu potporu jer je riječ o kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu i opremu radi osiguranja sigurnosno-prometnih standarda na Aerodromu Brač, navodi se u priopćenju sa 93. sjednice Vijeća AZTN-a na kojoj je i donesena odluka da se to kapitalno ulaganje ne smatra državnom potporom.

Iz Agencije objašnjavaju kako se, sukladno pravilima o dodjeli potpora za financiranje zračnih luka i potpora za započinjanje poslovanja zračnih kompanija koje lete iz regionalnih zračnih luka, aktivnosti koje se odnose na sigurnost i zračnu kontrolu prometa ne smatraju se gospodarskim aktivnostima.

Time se ni njihovo sufinanciranje ili financiranje od strane države ne smatra državnom potporom koja bi mogla dovesti do narušavanja tržišnog natjecanja.

Kako je upravo iz ugovora između nadležnog ministarstva i Aerodroma Brač vidljivo da su sredstva iz kapitalnog ulaganja utrošena za obnovu horizontalne signalizacije, vatrogasno pjenilo, vatrogasnu hidrauličnu opremu, video nadzor zgrade i manevarskih površina, proširenje vatrodojavnog sustava itd., Agencija je zaključila da u ovom slučaju nije riječ o državnoj potpori.

Uz to, Vijeće AZTN-a smatra da u konkretnom slučaju ne dolazi do narušavanja tržišnog natjecanja i zbog toga što je Aerodrom Brač, s manje od milijun prevezenih putnika godišnje, prema kategorizaciji zračnih luka s obzirom na ostvareni godišnji promet sukladno pravilima o potporama, razvrstan u razred kategorije D.

Zato se ne smatra konkurentom zračnim lukama koje ostvaruju godišnji promet između milijun i pet milijuna putnika (kategorija C) smještenim u njegovoj blizini, primjerice, Splitu i Dubrovniku, navodi se u priopćenju.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aerodrom brač, brač, državne potpore, aztn