IT

JOINT VENTURE: Samsung otkupljuje udio Sonyja u zajedničkoj kompaniji za LCD ekrane

"Prema sporazumu, Samsung će kupiti sve Sonyjeve dionice u zajedničkoj kompaniji S-LCD Corporation, čime će ona postati puno vlasništvo Samsunga"

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


"Prema sporazumu, Samsung će kupiti sve Sonyjeve dionice u zajedničkoj kompaniji S-LCD Corporation, čime će ona postati puno vlasništvo Samsunga"

Južnokorejski proizvođač elektronike Samsung Electronics odlučio je za 940 milijuna dolara otkupiti udio Sonyja od gotovo 50 posto u njihovom zajedničkom ulaganju vezanom za ekrane koji se temelje na tehnologiji s tekućim kristalima (LCD).

Taj potez uslijedio je nakon što je japanski Sony restrukturirao svoje poslovanje s televizorima koje je u posljednjih sedam godina stvaralo gubitke.

"Prema sporazumu, Samsung će kupiti sve Sonyjeve dionice u zajedničkoj kompaniji S-LCD Corporation, čime će ona postati puno vlasništvo Samsunga", priopćio je u ponedjeljak Samsung Electronics.

Zajednička kompanija osnovana je 2004. godine kada je procvat u globalnom gospodarstvu doveo do naglog skoka potražnje za potrošačkom elektronikom. No, u posljednje tri godine situacija se dramatično promijenila. Izazvana financijskom krizom 2008. godine, globalna gospodarska nesigurnost rezultirala je usporavanjem potražnje. Istodobno je pad cijena LCD panela i televizora s ravnim ekranima također naštetio profitnim maržama.

"Kako bi odgovorile na takve izazovne uvjete i ojačale konkurentnost na tržištu, dvije kompanije dogovorile su prijelaz na novi vid poslovnog saveza vezan za LCD panele“, objavio je Samsung.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

samsung, sony, lcd ekrani, lcd, joint venture, S-LCD Corporation