Hrvatska

SLUČAJ BLAŽEVIĆ: Ostojić: Ne želim prejuducirati ničiju krivnju; Sanader bez komentara

Sanader danas na sudu satima proučavao spis Fimi Medije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši premijer Ivo Sanader nekoliko sati je danas proveo na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je pregledavao sudski spis slučaja Fimi medija, nakon čega nije želio dati nikakvu izjavu niti prokomentirati suspenziju njegovog bivšeg tjelohranitelja Davora Blaževića.

OSTOJIĆ: "Neka radi svatko svoj posao. Odvjetnici svoj, a ja svoj"

Sanader je na sud došao u pratnji odvjetnice Jadranke Sloković, a nakon višestanog pregledavanja spisa po izlasku iz zgrade suda na Zrinjevcu okupljenim novinarima kratko je rekao da je došao samo pregledati spis i nije želio odgovoriti kako komentira suspenziju pomoćnika glavnog ravnatelja policije i načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića.

Sanaderova odvjetnica kazala je da je bivši premijer pregledavao spis u slučaju Fimi media u kojemu je s još nekoliko bivših HDZ-ovih stranačkih dužnosnika i samom strankom optužen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda". Dodala je da će se Sanader kasnije poslijepodne zbog istog razloga vratiti na sud.

Sanaderovog bivšeg tjelohranitelja Blaževića novi je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić suspendirao nakon što su u tisku objavljene fotografije njegovog susreta sa Sanaderom. Po završetku prve sjednice nove vlade Ostojić je novinarima kazao da ne želi prejudicirati ničiju krivnju "pa ni gospodina Blaževića".

"Neka radi svatko svoj posao. Odvjetnici svoj, a ja svoj", odgovorio je, pak, na upit kako komentira istup Sanaderovih branitelja koji su suspenziju Blaževića ocijenili kao "prijeteću poruku" ne samo njima nego i "ostalim građanima s ozbiljnim posljedicama po stanje ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Novinare je zanimala i "sudbina" pripadnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Siniše Vukosava koji je Blaževića doveo na mjesto susreta sa Sanaderom, no Ostojić je rekao da ne želi o detaljima te da "sve radi" unutarnja kontrola MUP-a.

Iz MUP-a su jučer priopćili da je Blažević privremeno udaljen iz službe zbog teže povrede službene dužnosti, odnosno jer je kontaktom sa okrivljenikom za više teških kaznenih djela naštetio ugledu i interesima policijske službe. Najavljeno je i pokretanje stegovnog postupka protiv Blaževića.

Sanaderov braniteljski osudio je tu suspenziju, ocjenivši da iz Ostojićeva rješenja proizlazi da je jedini razlog za takvu odluku "činjenica da je gospodin Blažević prije nekoliko dana Sanaderovu odvjetniku Goranu Suiću nosio pakete".

"Ne ulazeći u pitanje kome su paketi bili namijenjeni, navedeno ministrovo rješenje implicira da nitko, a posebno djelatnici MUP-a, ne smiju kontaktirati ne samo s gospodinom Sanaderom nego i s njegovim odvjetnicima. Ne moramo posebno podsjećati na to da Sanader, po Ustavu i Zakonu, nije osoba koja je počinila bilo kakvo kazneno djelo, niti postoje bilo koji drugi propisi koji bi ograničavali njega odnosno druge građane Republike Hrvatske da međusobno slobodno komuniciraju", navelu su u priopćenju Sanaderovi branitelji. Oni za ministrovu odluku ne vide uporište u odredbama Zakona o policiji na koji se ministar poziva te stoga odluku tumače kao "prijeteću poruku" ne samo njima nego i "ostalim građanima s ozbiljnim posljedicama po stanje ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jadranka sloković, fimi media, suspenzija, davor blažević, ivo sanader, ranko ostojić