A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/benedikt-300.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kardinal Josip Bozanić: Neka 2012. godina bude vrijeme nade i mira | Politika+
Hrvatska

CRKVA I DRUŠTVO: Kardinal Josip Bozanić: Neka 2012. godina bude vrijeme nade i mira

Marija je Majka Boga koji se objavljuje malenima i siromašnima, rekao je kardinal na svetkovinu Svete Bogorodice Marije.

Piše: P/H

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, večeras je predvodeći misu u zagrebačkoj katedrali na svetkovinu Svete Bogorodice Marije i na početku nove građanske godine, svim Zagrepčanima i građanima Hrvatske poželio sretnu i blagoslovljenu 2012. godinu, te da 2012. bude vrijeme nade i mira.

"Marija danas pruža trezven i uzdržljiv, ali i snažan primjer vjernice. Marija je Majka Boga koji se objavljuje malenima i siromašnima, Majka Boga koji je na križu razapet. Od početka do kraja navještaj njezinog materinstva predstavlja obrat logike ljudske snage i moći, jer Bog učini velika djela: rasprši oholice umišljene, silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne, gladne napuni dobrima a bogate otpusti prazne."


"Pružajući si ruke, danas jedni drugima čestitamo Novu godinu. Ruka u ruci govori: prijatelju, želim biti s tobom, na mene se možeš osloniti, ja te neću iznevjeriti, podnesi me i prihvati me kao suputnika, samo zajedno možemo naprijed, s tobom i sa svima zajedno želim u miru i slozi živjeti vrijeme koje mi Bog daje. Sam Bog dolazi ususret tim našim željama i molitvama. On nam odasla Sina svoga, da primimo posinstvo, da budemo Božji sinovi i kćeri te baštinici po Bogu", istaknuo je u homiliji kardinal Bozanić.

Naglasio je da "po Isusu, rođenom od žene Djevice Marije, dolazi punina vremena i konačna punina milosti. On, pravi Bog i pravi Čovjek, ostaje zajedno s nama, nama u svemu jednak, osim u grijehu".

"Danas, na prvi dan godine 2012. okupili smo se u našoj katedrali kako bismo prepoznali Božju dobrostivost u svome osobnom i zajedničkom životu. Pozvani smo uzdići hvalu Bogu Ocu za dar Isusa Krista, za dar Duha Svetoga, u kojem Boga nazivamo Ocem, za dar života i ljudi, za dar vremena koje nam je milosno povjereno", poručio je kardinal.

Kardinal Bozanić naglasio je kako nas "danas na svetkovinu svete Marije Bogorodice liturgija poziva da razmatramo Marijino materinstvo. Marija danas pruža trezven i uzdržljiv, ali i snažan primjer vjernice. Marija je Majka Boga koji se objavljuje malenima i siromašnima, Majka Boga koji je na križu razapet. Od početka do kraja navještaj njezinog materinstva predstavlja obrat logike ljudske snage i moći, jer Bog učini velika djela: rasprši oholice umišljene, silne zbaci s prijestolja a uzvisi neznatne, gladne napuni dobrima a bogate otpusti prazne. (...) Od betlehemskih jaslica pa do golgotskoga križa, Marija ne živi u središtu nego na rubovima društva. Marijino materinstvo svjedoči o Božjem izboru koji daje prednost malenima i poniznima, koji gleda na neznatnost službenica i službenika ljudskih. O tom Božjem djelovanju u ljudskoj povijesti koje donosi mir ljudima na zemlji Marija je oprezan i pozoran svjedok", istaknuo je kardinal.

Podsjetio je i da danas slavimo Svjetski dan mira, četrdeset i peti po redu te da je Sveti Otac uputio poruku državnim vođama, predstavnicima naroda i svim ljudima dobre volje, a na temu: "Odgajati mlade za pravdu i mir".

Papa Benedikt XVI. uvjeren je da mladi, svojom poletnošću i svojim idealizmom, mogu pružiti novu nadu svijetu, te na početku nove godine želi da vrijeme koje je pred nama bude konkretno označeno pravdom i mirom, rekao je.

Kardinal Bozanić podsjetio je i da je Papa dozvao u svijest koliko je potrebno pružiti novim naraštajima prikladne odgojne putove za cjelovit odgoj osobe, uključujući moralnu i duhovnu dimenziju te kako je istaknuo važnost odgoja za vrijednosti pravde i mira.

"Mladi s određenom tjeskobom gledaju na budućnost te očituju aspekte svoga života koji zaslužuju pozornost. Naime, 'žele steći naobrazbu koja će ih ozbiljnije pripremiti da se nose sa stvarnošću u kojoj žive; uviđaju koliko je teško zasnovati obitelj i pronaći stalno radno mjesto; pitaju se mogu li dati stvarni doprinos svijetu politike, kulture i ekonomije kako bi izgrađivali društvo koje će imati ljudskije i solidarnije lice'. Papa poziva sve da strpljivo i postojano rade na odgoju za pravdu i mir, da njeguju osjećaj za ono što je ispravno i istinito. Mir nije nikada do kraja postignuto dobro, nego cilj kojemu svi moramo stremiti i za koji se svi moramo zauzimati. Stoga molimo da se, usprkos teškoćama koje katkad taj put čine mukotrpnim, ta duboka težnja pretvori u konkretne čine pomirenja, pravde i mira. Molimo također za vođe naroda da pokažu novu raspoloživost i zauzetost da prigrle i potpomognu ostvarenje te neutažive težnje ljudskog roda", rekao je kardinal Bozanić.

"Povjerimo te želje zagovoru Presvete Bogorodice Marije, Kraljice mira te blaženog Alojzija Stepinca, da godina koja započinje bude vrijeme nade i mirnog suživota za Hrvatsku i sav svijet", zaključio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JOSIP BOZSNIĆ, SVETA BOGIRIDICA MARIJA, BENEDIKT XVI