A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pticja-gripa-shenzen-kina-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Virus ptičje gripe u Shenzenu ipak nije prenosiv među ljudima | Politika+
Zdravlje

ZARAZA: Virus ptičje gripe u Shenzenu ipak nije prenosiv među ljudima

"Umrli muškarac vjerojatno bio zaražen izravno u kontaktu s pticom."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Virus ptičje gripe koji je usmrtio 39-godišnjeg vozača autobusa u južnokineskom gradu Shenzhenu, prvi takav slučaj u zadnjih 18 mjeseci, još nije prenosiv među ljudima, objavile su kineske vlasti u ponedjeljak i pozvale stanovništvo neka ne paničari.

"Umrli muškarac vjerojatno bio zaražen izravno u kontaktu s pticom."

"Virus izoliran u pacijenta je 90 posto sličan virusu H5N1 koji je bio ranije izoliran u patkama u Kini, što znači da je muškarac vjerojatno bio zaražen izravno u kontaktu s pticom", rekao je Centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u Shenzhenu.

"Virus se još ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka", ističe se u priopćenju i poziva stanovništvo neka ne strahuje.

Centar za zaštitu zdravlja u Hong Kongu objavio je da je da je soj virusa izoliran u preminulog vozača sličan virusu koji je pronađen u divljih ptia u Hong Kongu. Analiza je pokazala da se taj virus može liječiti uobičajenim lijekom protiv virusa.

Muškarac koji je živio u Shenzenu, gradu s druge strane granice Hong Konga, umro je subotu pošto mu je otkazalo više organa, a u bolnicu je primljen tjedan dana ranije s vrućicom.

Virus je prisutan uobičajeno u ptica no može povremeno prijeći na ljude. Znanstvenici strahuju da bi virus mogao mutirati u oblik koji bi se mogao lako prenositi među ljudima.

Hong Kong je zaklao 17.000 pilića prije dva tjedna pošto je uginulo pile bilo pozitivno na virus H5N1te prekinuo uvoz žive peradi iz Kine na rok od tri tjedna kako bi spriječio širenje bolesti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

H5N1, shenzen, ptičja gripa, virus