Hrvatska

VIDEO : Veljko Ostojić: Smanjenjem PDV-a do povećanja konkurentnosti turizma u Europi

Najavio je nastavak privatizacije još neprivatiziranih oko 15 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

Piše: Igor Bakšaj. Video: Infobiro.tv

Glavne aktivnosti i projekti Ministarstva turizma u slijedeće četiri godine su smanjenje stope PDV-a za turizam, donošenje strategije razvoja, nastavak privatizacije i poticanje investicija, restrukturiranje sustava turističkih zajednica, izmjene zakona o turističkom zemljištu te edukacija.

 

'Najavio je i nastavak privatizacije još neprivatiziranih oko 15 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, za što se izrađuje program u čemu će ključno biti da se prvo te tvrtke restrukturiraju, a potom u iduće dvije do tri godine i privatiziraju.'

Ostojić je istaknuo da je povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma u Europi i na Mediteranu uvjet za njegove dalje iskorake, a tome će pridonijeti i smanjenje stope PDV-a za turizam koja bi se trebala kretati od 8 do 10 posto.

 

Za strategiju, kao glavni razvojni dokument hrvatskog turizma, na čemu od prošle godine radi Institut za turizam, ponovio je da će se njena izrada ubrzati s mogućnošću dovršetka do kraja ljeta ili početkom jeseni. Dodao je da će već ovog mjeseca, 20. siječnja, biti prva javna prezentacija prvih pet dovršenih poglavlja, a sve će pratiti i široka javna rasprava.

Također najavio je i nastavak privatizacije još neprivatiziranih oko 15 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, za što se izrađuje program u čemu će ključno biti da se prvo te tvrtke restrukturiraju, a potom u iduće dvije do tri godine i privatiziraju.

Sve to, ali i izmjene zakona o turističkom zemljištu, trebalo bi dovesti do novih, i domaćih i stranih raznovrsnih investicija u turizmu, čime će se intenzivno baviti.

Za sustav turističkih zajednica Ostojić je rekao da je to najbolje što se dogodilo hrvatskom turizmu od samostalnosti Hrvatske, ali i da su promjene potrebne u smislu profesionalizacije i restrukturiranja i to tako da se niže razine pretvore konačno u destinacijske menadžment organizacije, a regionalne i nacionalna da budu za promociju.

 Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turizam, ministarstvo turizma, veljko ostojić