Hrvatska

MINISTAR ZDRAVLJA: Ostojić uvodi dnevne bolnice - nakon operacije kućna njega!

"Ivica i Janica iza sebe imaju desetke operacija, a niste ih nikada mogli vidjeti u pidžamama."

Piše: PolitikaPlus/HRT

Prepolovljene liste čekanja u roku od šest mjeseci, uvođenje dnevnih bolnica, vraćanje rodilišta u Imotski, Đakovo, Sinj i Makarsku, najavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić u večerašnjem Dnevniku HRT-a. 

- Ivica i Janica iza sebe imaju desetke operacija, a niste ih nikada mogli vidjeti u pidžamama, sve je odrađeno u dnevnim bolnicama

- Zakonom o hitnoj medicinskoj pomoći zaustavljeno je odvajanje saniteta od hitne, čime se omogućio isti standard hitne pomoći, kaže Ostojić, koji unatoč pritisku jezikoslovaca, ne odustaje od novog naziva ministarstvo zdravlja umjesto ministarstvo zdravstva.

Sustav će kaže,
poboljšati uvođenjem helikopterske hitne pomoći i vaćanjem GSS-a. Ostojić planira uvesti i police dopunskog osiguranja, uskladiti liste lijekova, promijeniti Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Također, najavio je da će od 1. veljače svake srijede primati građane - pacijente.

 Zdravstveni sustav namjerava odteretiti dnevnim bolnicama.

- Ivica i Janica iza sebe imaju desetke operacija, a niste ih nikada mogli vidjeti u pidžamama, sve je odrađeno u dnevnim bolnicama, navodi Ostojić
, koji i dalje čeka na pojedine podatke iz svog tek preuzetog resora, poput listi čekanja, te najavljuje da će do kraja lipnja liste čekanja svesti na medicinski prihvatljive granice.

Ravnatelji bolnica imaju razloga za brigu jer je većina na te pozicije stigla političkom linijom, kaže ostojić, no one sposobne, ako se gleda račun bolnice, možda ostavi na čelnim pozicijama.

- Završni računi pokazat će tko je u plusu tko u minusu. One koji su u plusu ćemo nagraditi, najavio je Ostojić, preciziravši da bi do smjene moglo doći u KBC-u Zagreb gdje bi poznati neurokirurg Josip Paladino mogao biti jedan od kandidata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOLNICE, zdravstvo, DNEVNE BOLNICE, rajko ostojić