A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dunja-gotovina-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SLUČAJ DUNJE GOTOVINE Sramotna šutnja ljevice i desnice | Politika+
Hrvatska

VRAĆA SE NA POSAO: SLUČAJ DUNJE GOTOVINE Sramotna šutnja ljevice i desnice

'Desničari su šutjeli i sakrili se pod zemlju, a ljevičari su tada smatrali da se za sve one koji su vezani uz ratne zločine ne treba brinuti.'

Piše: Ivan Klarić

Bit ću maksimalno kooperativan, raspitat ću se i vidjeti kako da zaključimo ovaj proces, nagodbe još nema, no ako pravna država zaključi da se Dunja Gotovina vraća na posao u MORH, tako će i biti – kazao je ministar obrane Ante Kotromanović i tako potvrdio da žena generala Ante Gotovine, koji se nalazi u haaškom pritvoru, može uskoro računati na poziv da se vrati na posao u Ministarstvo obrane.

 

SANJA SARNAVKA: Svo to vrijeme Dunji Gotovini bila su ozbiljno  narušena njena ljudska prava. Bila je šikanirana, maltretirana samo zbog toga što joj je suprug Ante Gotovina. Svi su prema njoj imali totalno nefer odnos.

Da podsjetimo, u listopadu 2004. Dunja Gotovina, supruga tada još odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine i prva pukovnica u HV-u, već je imala status "supruge državnog neprijatelja broj 1".


U izravnim pregovorima s Carlom del Ponte, startao je tzv. Akcijski plan kojim će, nakon godinu i pol dana, u prosincu 2005. uhvatiti odbjeglog generala na Tenerifeu. Dunja Gotovina bila je već godinama "neraspoređena" časnica, no i taj umrtvljeni status bio je previše za vladu Ive Sanadera.

U listopadu 2004. ministar obrane Berislav Rončević poslušno odlučuje prognati ju iz MORH-a. Imala je tada 41 godinu, a Rončević joj šalje rješenje o umirovljenju. Dunja Gotovina odmah je zatražila zaštitu svojih prava, pogotovo što je i Mirovinski dao do znanja da jednostavno nema zakonito pravo na umirovljenje.


Dunja je tužila MORH zbog nezakonitog otkaza, a Upravni sud pozitivno je riješio njezinu tužbu 2006. te je MORH-u naređeno da je vrati na posao. Otad je prošlo već pet godina, no D. Gotovina je i dalje bez posla. Ministar obrane (Rončević) nezakonito je udaljio D. Gotovinu s posla, ministar (Ante Kotromanović) zakonito je može vratiti. Brže složi li se u nagodbi s takvim rješenjem DORH, koji ovdje zastupa interese države.

Ono što Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. pamti kada je u pitanju Dunja Gotovina jest činjenica da u je to vrijeme mali broj ljudi bio spreman stati u zaštitu Dunje Gotovine koja je, ističe Sarnavka, bila žrtva činjenice da je žena čovjeka kojeg se bezuspješno tražilo zbog sumnji da je sudjelovao u ratnim zločinima.

 

ŽARKO PUHOVSKI: Oni desnije orijentirani šutjeli su jer nisu htjeli ništa reći protiv 'svojih' istomišljenika i zato su se u slučaju Dunje Gotovine sakrili pod zemlju. S druge strane, oni lijevo orijentirani tada su smatrali da se za sve one koji su vezani uz ratne zločine ne treba brinuti. Svi su oni bili nespremni reagirati, a neki od njih su bili i licemjerni.

- Svo to vrijeme Dunji Gotovini bila su ozbiljno narušena njena ljudska prava. Bila je šikanirana, maltretirana samo zbog toga što joj je suprug Ante Gotovina. Svi su prema njoj imali totalno nefer odnos, upozorava Sarnavka i nastavlja.


- Ono što je najgore u cijeloj priči jest činjenica da skoro nitko nije reagirao na to šikaniranje i maltretiranje. Njeno vraćanje na posao svakako je njena pobjeda, ali pitanje je koliko u svemu tome ima njene osobne satisfakcije s obzirom na to da je prošlo toliko puno vremena, ističe Sarnavka i napominje da je samim spominjanjem povratka Dunje Gotovine na posao ministar Kotromanović pokazao neke kvalitete koje nisu tipične za naše političare.


Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je šutnja i nereagiranje velike većine boraca za ljudska prava i političara u slučaju Dunje Gotovine bila uistinu zabrinjavajuća.

 

IVAN ZVONIMIR ČIČAK: Ako postoje osnove da je se vrati na posao, onda je se treba i vratiti na posao. Nama se nije javljala u zadnje vrijeme zbog nekih problema.

- Oni desnije orijentirani šutjeli su jer nisu htjeli reći ništa protiv 'svojih' istomišljenika i zato su se u slučaju Dunje Gotovine sakrili pod zemlju. S druge strane, oni lijevo orijentirani tada su smatrali da se za sve one koji su vezani uz ratne zločine ne treba brinuti. Svi su oni bili nespremni reagirati, a neki od njih su bili i licemjerni, napominje Puhovski i nadodaje.


- Ja sam kao čelnik HHO-a reagirao više puta. Posebno kada nije dobivala nikakvu naknadu, tada sam u Večernjem listu dosta oštro reagirao, podsjeća Puhovski i zaključuje.

 

- Povratkom na posao Dunja Gotovina nakon toliko godina teško može doživjeti satisfakciju jer je prošla sve i svašta. Bila je žrtva, kao što je žrtva bio i njihov sin i žrtva će ostati. Ne može se tek tako prijeći preko svega što je doživjela.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak nije htio puno komentirati slučaj Dunje Gotovine i samo je kratko poručio.

- Ako postoje osnove da je se vrati na posao, onda je se treba i vratiti na posao. Nama se nije javljala u zadnje vrijeme zbog nekih problema, istaknuo je Čičak.