A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/cjepljenje.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Stigla gripa: Zabilježen prvi slučaj | Politika+
Zdravlje

HRVATSKA: Stigla gripa: Zabilježen prvi slučaj

U Hrvatskoj je prošloga tjedna zabilježen prvi slučaj gripe, uzrokovan virusom H3N2, a detektiran je kod mlađe žene koja je u Hrvatsku došla iz Italije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 U Hrvatskoj je prošloga tjedna zabilježen prvi slučaj gripe, uzrokovan virusom H3N2, a detektiran je kod mlađe žene koja je u Hrvatsku došla iz Italije, potvrdila je za Hinu voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prof. Ira Gjenero-Margan.

 

U Nacionalnom referentnom laboratoriju za influencu dosad je testirano više od 100 uzoraka zbog sumnji na virus gripe, ali dosad gripa nije potvrđena ni u jednom od tih slučajeva. Prof. Gjenero Margan ističe kao zasad nema dojava od epidemiologa s terena o većem grupiranju oboljelih, a slično je i u zemljama iz našeg okruženja, gdje je zabilježen manji broj oboljelih.

 

Cijepljenje protiv gripe još traje a dosad je, prema prvim procjenama s terena, potrošeno oko 500 od ukupno za ovu sezonu nabavljenih 610 tisuća doza cjepiva. Ono je pak istog sastava kao i cjepivo iz prošlih godina i sadrži sojeve virusa A H3N2 i H1N1 te soj virusa B.

 

Epidemiolozi očekuju uobičajenu sezonu gripe, a cijepljenje preporučaju uobičajenim skupinama - kroničnim bolesnicima koji imaju povećan rizik od razvoja komplikacija, osobama starijima od 65 godina, onima sa smanjenim obrambenim sustavom uslijed bolesti ili terapije (npr. malignih bolesti), te zdravstvenim djelatnicima. Za te je kategorije cijepljenje besplatno, a ostali cjepljenje plaćaju 65 kuna.

 

Cijepiti se mogu, kao i obično, kod svojih obiteljskih liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo.

 

Protiv gripe se mogu cijepiti i djeca i trudnice s kroničnim bolestima kod kojih bi gripa mogla dovesti do pogoršanja simptoma osnovne bolesti. Epidemiolozi ističu da cjepivo, kao i ranijih godina, sadrži samo površinske antigene što znači da ne može izazvati gripu. Takvo je cjepivo u Hrvatskoj u uporabi već nekoliko desetljeća, te kao i svako drugo cjepivo, može izazvati samo lokalne reakcije ili nuspojave poput glavobolje ili umora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sezona gripe, gripa, cjepivo, epidemiolozi