Hrvatska

PROMJENE U ŠKOLSTVU: Predsjednik sindikata Preporod: Jovanoviću, ne idi putem prethodnika

'Ozbiljno i pomno osluškujemo sve najave vezane za promjene u školstvu, ali čujemo samo one reciklirane, koje smo slušali proteklih deset godina'

Piše: Vanja Deželić

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović krenuo je žestoko i odlučno u obavljanje posla koji je pred njime, a sukladno tome i očekivanja su značajna, posebno ona članova Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Novom su ministru poručili što očekuju nakon prvih stotinu dana njegove "vladavine".

U ime sindikata govorio je predsjednik Željko Stipić, koji je u uvodu odmah napomenuo kako Preporod proteklo desetljeće nije bio u milosti niti jedne hrvatske vlasti, kako je već godinu dana s bivšim ministrom Radovanom Fuchsom u sudskom sporu te kako su za boljitak članova sindikata i hrvatskog školstva dokazali da su spremni i izaći na ulicu. Stoga su njihova očekivanja od ministra iznimna i u prvih dana očekuju bitne poteze.

 - Jedini smo sindikat koji je prosvjedovao pred središnjicom HDZ-a, sudjelovali smo i u tzv. facebook prosvjedima. Ozbiljno i pomno osluškujemo sve najave vezane za promjene u školstvu, ali čujemo samo one reciklirane, koje smo slušali proteklih deset godina. Nakon svih tih najava nije se dogodilo ništa, nije se pristupilo ozbiljnoj analizi. Primjećujemo kako se ponavlja Primorčev poučak 'najavi pa analiziraj', a to je krivo, trebalo bi biti obrnuto - rekao je Stipić i poručio Jovanoviću neka ne ide putem prethodnika.

U Preporodu su svjesni kako je novu vlast dočekao jedan veliki kaos jer je, prema njihovim riječima, hrvatsko školstvo zapušteno više od desetljeća, a da bi se promijenilo nešto na bolje trebat će mnogo odlučnosti. U Preporodu smatraju kako je za početak bitno obratiti pozornost na četiri stavke: proračun za 2012., evidentiranje radnog vremena, produženi stručni postupak i e-matica.

 - Ne slažemo se s analizom plaća u javnom sektoru i linearnom smanjenju plaća jer će tako na udaru biti oni najslabiji, a to su zaposleni u osnovnim školama, kojima su plaće ionako 500 kuna manje od prosječne hrvatske plaće (5350 kuna op.a.). Ministar navodi kako će se izdvajanja za obrazovanje povećati, ali ove najave o 'rezanju' javnog sektora jest u suprotnosti s tim povećanjima - tvrdi Stipić.

Napominje, u nastavku, kako je europski prosjek izdvajanja za školstvo 5,6 posto BDP-a, a hrvatski cilj je dostići pet posto. Samo Grčka trenutno kotira slabije od Hrvatske, ako uzmemo u obzir sve članice Europske unije. Zbog svih tih saznanja su u Preporodu iznimno oprezni dok slušaju vijesti o promjenama u obrazovanju. Ali ništa još nisu čuli o smanjenju nepotrebnih administrativnih poslova.

- Jovanovićevi prethodnici kao da su se natjecali tko će dati više administrativnih poslova nastavnicima i učiteljima, a sav taj posao znači manje vremena za rad s učenicima. Posebno je uvredljivo evidentiranje radnog vremena jer se nastavni plan zna za cijelu godinu unaprijed, a sve se ionako bilježi u knjizi dežurstva, dnevniku rada i knjigom zamjena. Ministar se pohvalio kako je početkom 90-ih neko vrijeme radio u srednjoj školi pa se nadamo kako i sam zna ove naočigled sitne probleme koji bi itekako olakšali posao nastavnicima i učiteljima - kazao je predsjednik Preporoda.

 Administrativne probleme riješilo bi ukidanje produženog stručnog postupka, pedagoške mjere koja je uvedena prije dvije godine, a čak 15 tisuća nastavnika i učitelja je protiv nje potpisalo peticiju. Njenim ukidanjem uštedjelo bi se tisuće nepotrebno izgubljenih sati. Također, pomoglo bi i sređivanje e-matice.

- Sustav se konstantno ruši i blokiran je kada u isto vrijeme nastavnici žele obaviti svoj posao. A navodno je potrošeno pet puta više na taj sustav od njegove realne vrijednosti, i sve to iz džepova poreznih obveznika. Od ministra tražimo neka preispita sadašnji sustav ili neka se napravi novi, ali neka se i plati koliko zaista vrijedi - kaže Stipić.

Nije propustio komentirati i najave o uvođenju šest novih predmeta.

- Znate, samo jedan sat informatike tjedno koštao bi stotinu milijuna kuna. Izračunajte koliko je to ako bi bilo više od jednog sata tjedno, i koliko bi to bilo za šest predmeta. Nije dovoljno kazati kako se ukidaju predmeti. Treba reći i hoće li se koji postojeći predmeti ukidati, potrebna je analiza takvih prijedloga - napominje čelni čovjek sindikata.

Reakcije sindikata uistinu su oštre i pomalo žestoke, ali tomu je tako zbog silnih negativnih iskustava koje imaju s prethodnim vlastima i ministrima. Traže nešto novo, konkretno, a trenutno dobivaju samo najave, poput one o ukidanju zaključivanja ocjena na polugodištu.

- Najmanji su problem ocjene. Polugodišta su nesimetrična, prvo je mnogo kraće od drugog i zbog toga rad nije jednako kvalitetan. Trebamo simetrična polugodišta kako bismo imali simetričnu kvalitetu - objašnjava Stipić.

Pred ministrom Jovanovićem je mnogo posla, a u Preporodu može imati ili velikog saveznika ili velikog protivnika. Ovisno o potezima koje učini, odnosno koliko je spreman riječi pretvoriti u djelo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obrazovanje, preporod, zeljko jovanovic