Hrvatska

DOZNAJEMO: Tomislav Karamarko ide u utrku za predsjednika HDZ-a!

Kandidatura Tomislava Karamarka zasigurno će pomrsiti račune i Jadranki Kosor, ali i Darku Milinoviću te Domagoju Miloševiću.

FOTO: Tomislav Karamarko
Piše: Ivan Klarić

Kako PolitikaPlus doznaje iz dobro obaviještenih izvora bliskih bivšem ministru unutarnjih poslova, Tomislav Karamarko uskoro će službeno objaviti svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a!

 

Kandidatura Tomislava Karamarka zasigurno će pomrsiti račune i Jadranki Kosor, ali i Milinoviću te Miloševiću. Premda je tek nedavno ponovno postao član HDZ-a, Karamarko u toj stranci uživa popriličnu popularnost i kao takav predstavlja ozbiljnu opasnost za aktualnu predsjednicu, ali i njene izazivače.

Tu nam je informaciju potvrdilo nekoliko suradnika Tomislava Karamarka koji su nam istaknuli kako će bivši ministar unutarnjih poslova ovu odluku obznaniti kroz nekoliko dana.

 

Da podsjetimo, o mogućnosti Karamarkove kandidature u kuloarima se već priča neko vrijeme. Sam Karamarko tu informaciju nikada nije ni potvrdio, ali ni demantirao premda je u nekoliko navrata na pitanja o kandidaturi odgovarao da je sve to spin s kojim se želi razrušiti više nego dobre odnose unutar HDZ-a i Vlade. No, to je bilo u vrijeme predizborne kampanje i u vrijeme teških udaraca za HDZ u vidu istrage USKOK-a i tim je odgovorima Karamarko želio pozvati na zajedništvo HDZ-ovaca.

 

U dijelu HDZ-ove stranačke baze njegova kandidatura sigurno će pozitivno odjeknuti, Karamarko je naime jedan od osnivača HDZ-a koji se nikada nije odrekao Franje Tuđmana, pa ni u vrijeme bliske suradnje sa Stjepanom Mesićem. Iako su ga često nazivali konzervativnim desničarem, sam Karamarko za sebe voli reći da je patriot, a tako ga u privatnim razgovorima definiraju i prijatelji koji pripadaju, njemu suprostavljenim lijevim opcijama. 

 

Karamarko će tako sasvim sigurno za predsjednika HDZ-a ući u bitku s aktualnom predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor koja je nedavno potvrdila svoju kandidaturu za mandat na čelu najjače oporbene stranke. Kao potencijalni suparnici Karamarku i Kosor spominju se Domagoj Ivan Milošević i Darko Milinović.

 

Dok s jedne strane, Milošević mudro šuti i ne želi ništa govoriti u medijima, Milinović je već nekoliko puta javno okrznuo predsjednicu Kosor, ali i Vladimira Šeksa. No, ni danas nije htio potvrditi da će u utrku za predsjednika HDZ-a.

- Ne želim uistinu ništa komentirati, rekao nam je samo kratko Milinović kada smo ga upitali hoće li u utrku za predsjednika HDZ-a.

Inače, prema istraživanju koje je 3. i 4. siječnja proveo CRO Demoskop, Jadranka Kosor je dobila podršku 19,7 posto ispitanih. Na drugom mjestu, sa 16,4 posto, našao se novi HDZ-ov čovjek Domagoj Milošević, dok je Darku Milinoviću, za kojeg je glasovalo 9,5 posto ispitanika, pripalo treće mjesto.

Zanimljivo je da se 32 posto ispitanika nije htjelo izjasniti tko je njihov favorit za šefa HDZ-a, a 21,2 posto bilo je neodlučnih.

Istraživanje Cro Demoskopa pokazalo je da je Jadranka Kosor najbolje rezultate zabilježila u Dalmaciji - 23,9 posto, Slavoniji - 20,8 posto, te sjeverozapadnoj Hrvatskoj - 17,9 posto. Usporedbe radi, Domagoj Milošević, koji za aktualnom šeficom ukupno zaostaje 3,3 posto glasova, u Dalmaciji je osvojio 14,4 posto, u Slavoniji 14,6 posto, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj 14,9 posto glasova.

Milošević je, pak, prednost zabilježio na zagrebačkom području, gdje je osvojio 19,3 posto podrške u odnosu na Kosor kojoj je pripalo 17 posto, te u Istri i Hrvatskom primorju, gdje ga je podržalo 16,8 posto ispitanika. No, i Kosor je u tom dijelu podržao gotovo identičan broj ispitanika - 16 posto.
Milinovićev teren

Trećeplasirani Darko Milinović najbolje je rezultate zabilježio u svom kraju, središnjoj Hrvatskoj, gdje je dobio podršku od 20 posto. Na tom području slijede ga Jadranka Kosor sa samo jednim postotkom manje - 19,1 posto, te Milošević kojem je pripalo 17,4 posto potpore.

 

O mogućnosti Karamarkove kandidature u kuloarima se već priča neko vrijeme. Sam Karamarko tu informaciju nikada nije ni potvrdio, ali ni demantirao premda je u nekoliko navrata na pitanja o kandidaturi odgovarao da je sve to spin s kojim se želi razrušiti više nego dobre odnose unutar HDZ-a i Vlade. No, to je bilo u vrijeme predizborne kampanje...

Jadranku Kosor u istraživanju su češće birale žene - 22,1 posto, naspram Miloševića koji je kod njih dobio potporu od 16 posto. Za Miloševića je glasovalo 17 posto muškaraca, a za Kosor njih 16,3 posto. Darku Milinoviću podršku je dalo 10,1 posto muškaraca, te 8,9 posto žena.

U kratkom razgovoru za PolitikuPlus, Milinović je ovo istraživanje prokomentirao riječima.

- Ovo se istraživanje temeljilo na općoj populaciji a ne biračima HDZ-a. U tim okolnostima, rezultati bi zasigurno bili puno drugačiji, kazao nam je Milinović.

I dok traju istraživanja o popularnosti pretedenata na mjesto predsjednika HDZ-a, a Karamarko se javnosti sprema objaviti svoju kandidaturu, u medijima se zakotrljala priča kako su Milinović i Milošević dogovorili suradnju prema kojoj se Milošević ne bi ni kandidurao za predsjednika HDZ-a te da bi, u slučaju Milinovićeve pobjede, bio njegov zamjenik. Milinović je reagirajući na ovu priču bio u najmanju ruku tajnovit.

- Ne želim to komentirati a još manje demantirati, znakovito će Milinović dodavši da je to sve što će reći na tu temu.

Koliko god bilo istine u svim medijskim napisima, kandidatura Tomislava Karamarka zasigurno će pomrsiti račune i Jadranki Kosor, ali i Milinoviću te Miloševiću. Premda je tek nedavno ponovno postao član HDZ-a, Karamarko u toj stranci uživa popriličnu popularnost i kao takav predstavlja ozbiljnu opasnost za aktualnu predsjednicu, ali i njene izazivače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

darko milinović, domagoj ivan milošević, tomislav karamarko, jadranka kosor, hdz