Hrvatska

REPUBLIKA SRPSKA: Milorad Dodik: BiH mora funkcionirati samo kao servis dva entiteta

"Naš je cilj samostalna Republika Srpska u daytonskoj Bosni i Hercegovini"

FOTO: Milorad Dodik
Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako Bosna i Hercegovina za Srbe nije tijesna, ali da ona mora funkcionirati samo kao servis dvaju entiteta.

Dodik je u duljem govoru svu krivnju za rat u BiH prebacio na Bošnjake, tvrdeći kako su oni sami odgovorni i za genocid što ga je vojska bosanskih Srba počinila u Srebrenici.

"Naš je cilj samostalna Republika Srpska u daytonskoj Bosni i Hercegovini", kazao je Dodik u Banjoj Luci na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu 9. siječnja 1992., koji RS obilježava kao datum osnutka toga entiteta iako je on priznat kao sastavnica BiH tek Daytonskim sporazumom iz 1995. godine.

Dodik je u duljem govoru svu krivnju za rat u BiH prebacio na Bošnjake, tvrdeći kako su oni sami odgovorni i za genocid što ga je vojska bosanskih Srba počinila u Srebrenici. Za osnutak RS je rekao da je bio "legitiman i demokratski čin", te da je stvorena na "miran način" a za republike koje su se 1991. godine odlučile na neovisnost od bivše Jugoslavije je kazao kako su to učinile na "protuzakonit način".

Dodik je ponovio niz optužbi na račun međunarodne zajednice, a posebice na sve pokušaje jačanja BiH kao države.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je također sudjelovao u obilježavanju obljetnice osnutka RS na akademiji u Banjoj Luci, kazao jeda  je taj datum bio "povijesni". Ustvrdio je da je osnutak RS bio "politički odgovor" bosanskih Srba na odluku o neovisnosti BiH od bivše SFRJ.

Tadić je pri tom izbjegao spomenuti kako je referendum o neovisnosti BiH održan tek krajem veljače, mjesec i pol nakon samoproglašenja RS. Ipak je istaknuo da rat u BiH, ali i zračni napadi NATO-a na vojsku bosanskih Srba, trebaju poslužiti kao opomena da se nasilje mora izbjegavati a probleme valja rješavati mirnim putem i demokratskim dijalogom.

"Srbija će podržati samo ona rješenja za koja postoji konsenzus svih triju naroda u BiH", izjavio je Tadić ustvrdivši da posebni odnosi Beograda sa RS nikada nisu bili usmjereni protiv interesa drugih naroda. Dodao je da RS i dalje može računati na punu potporu Srbije.

Uz Tadića su u Banju Luku doputovali i predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić te srpski patrijarh Irinej koji je predvodio i bogoslužje.

U srbijanskom izaslanstvu bio je i redatelj Emir Kusturica, koji je također uvršten u popis govornika. Hvalio je pri tom postignuća RS dodajući da i "Ivi Andriću dobro stoji Republika Srpska".  Time je aludirao na poslovni projekt gradnje "Andrić-grada" u Višegradu, u čemu mu pomaže Dodik.

Svečanosti obilježavanja dana RS nazočilo je izaslanstvo HDZ BiH, koje su predvodili predsjednik stranke Dragan Čović i mandatar za vijeće ministara Vjekoslav Bevanda. Bošnjački su dužnosnici ignorirali svečanosti u Banjoj Luci.

Radio i televizija RS su tijekom cijelog dana emitirali izvanredni program u kojemu su veličali zbivanja iz siječnja 1992. godine uključujući i ulogu Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Sarajevski su mediji pak podsjetili da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) do danas donio više od sedamdeset presuda protiv počinitelja najtežih ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima na teritoriju današnje RS.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad dodik, boris tadić, republika srpska, bih