A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ht.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HT otpušta 450 radnika, sindikati pripremaju akcije! | Politika+
Tvrtke

ODLUKA: HT otpušta 450 radnika, sindikati pripremaju akcije!

Dodaje se da procesu smanjenja i zbrinjavanja viška radnika HT pristupa s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću te da radnici dobivaju otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto.

Piše: PolitikaPlus

T-Hrvatski Telekom objavio je danas da planira smanjiti broj zaposlenih za oko 450, a kao razloge navodi trendove na telekom tržištu i nove okolnosti poslovanja.

 

Dodaje se da procesu smanjenja i zbrinjavanja viška radnika HT pristupa s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću te da radnici dobivaju otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto. 

"Osim globalnog trenda pada prihoda od osnovnih telekom usluga, smanjenja ukupne vrijednosti hrvatskog telekom tržišta s 15 na 13 milijardi kuna u zadnje tri godine, sve jačeg utjecaja konkurencije, regulatornih promjena te smanjene kupovne moći u Hrvatskoj, značajan utjecaj imaju i ulaganja kompanije u napredne tehnologije, razvoj usluga i infrastrukture te unapređenje poslovnih procesa", kaže se u priopćenju HT-a.

Dodaje se da procesu smanjenja i zbrinjavanja viška radnika HT pristupa s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću te da radnici dobivaju otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto. Taj iznos, kako se navodi, odgovara dvogodišnjoj prosječnoj plaći u HT-u, što je najveći iznos otpremnine u Hrvatskoj i u prosjeku šest puta veći od zakonom propisanog.

Tijekom otkaznog roka radnici ne moraju dolaziti na posao te zadržavaju sva prava koja proizlaze iz Kolektivnog ugovora, a kroz program "Podrška Plus" radnicima je na raspolaganju niz usluga te kvalificirani stručnjaci koji ih savjetuju pri lakšem snalaženju na tržištu rada, odnosno u rješavanju njihovog radnog statusa, kažu u HT-u.

Dodaju da u procesu izrade programa zbrinjavanja radnika, pored kriterija definiranih Zakonom o radu (staž radnika, godine starosti i obveze uzdržavanja), HT primjenjuje i dodatne kriterije, te provodi sve mjere kojima bi se otvorila mogućnost zapošljavanja na drugim poslovima unutar kompanije ili u povezanim društvima.

Zbog najava otpuštanja, sindikati HT-a na današnjoj novinskoj konferenciji najavit će sindikalne akcije i prosvjedne aktivnosti. Sindikati navode da je Uprava HT-a, uz odluku o 450 radnika tehnološkog viška, donijela i odluku o neproduljenju ugovora o radu radnicima koji rade na određeno vrijeme, a takvih je krajem rujna prošle godine bilo 234, navode sindikati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, ht, otpuštanje