A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/louis-renault-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nasljednici Louisa Renaulta izgubili pravnu bitku za nacionaliziranu tvornicu | Politika+
4kotača

PRAVOSUĐE: Nasljednici Louisa Renaulta izgubili pravnu bitku za nacionaliziranu tvornicu

Tvornica je 1945. nacionalizirana bez ikakve odštete.

FOTO: Louis Renault Hitleru i Goeringu pokazuje svoje automobile (prvi zdesna do Hitlera)
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Nasljednici utemeljitelja automobilske tvrtke Renault, Louisea Renaulta koji su tražili odštetu za nacionalizaciju te tvrtke 1945. na kraju Drugog svjetskog rata, izgubili su u srijedu proces koji su pokrenuli na pariškom sudu.

Louis Renault

Francuska je nacionalizirala tvrtku 1945., nakon što je Louis Renault umro u zatvoru, gdje je poslan bez suđenja pod optužbom za suradnju sa nacistima.

Odvjetnici nasljednika su odmah najavili da će uložiti žalbu, kada je odredba o konfiskaciji iz 1945. pretvorila Renault u državni monopol, a u suprotnosti je s temeljnim pravima, posebice vlasništva. Unuci Louisa Renaulta su osporili valjanost te odredbe pred visokim sudom u Parizu.

Nacionalizacija Renaulta je obavljena bez službene odluke i bez obeštećenja, rekao je pravni zastupnik nasljednika Thierry Levy. Ni s jednom drugom firmom se nije tako postupilo, čak ni s tvrtkama čiji su vlasnici na sudu proglašeni krivim za kolaboraciju, dodao je Levy.

Nasljednici Louisea Renaulta su već tražili odštetu 1959., kada je njihov zahtjev odbijen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

louis renault, nacionalizacija, renault