A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ali-hamnei-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ali Hamnei za ubojstvo optužuje Mossad i CIA-u, Iran spreman pregovarati | Politika+
Svijet

IRANSKA KRIZA: Ali Hamnei za ubojstvo optužuje Mossad i CIA-u, Iran spreman pregovarati

"Ubojstvo pokazuje da svjetsko nasilje koje predvode SAD i cionisti vodi u škripac"

FOTO: Ajatolah Ali Hamnei
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei optužio je u četvrtak američku Središnju obavještajnu agenciju (CIA) i izraelske tajne službe (Mossad) da se kriju iza ubojstva nuklearnog znanstvenika Mustafe Ahmadija Rošana koje se dogodilo dan ranije.

"To kukavičko ubojstvo čiji se počinitelji nikad neće usuditi preuzeti odgovornost za nj, počinjeno je, kao i ostali zločini, uz planiranje i potporu obavještajnih služba CIA-e i Mossada", rekao je ajatolah Hamnei u brzojavu sućuti obitelji znanstvenika.

Ono "pokazuje da svjetsko nasilje koje predvode SAD i cionisti vodi u škripac", dodao je.

Nuklearni znanstvenik Mustafa Ahmadi Rošan ubijen je u srijedu u eksploziji magnetske bombe pričvršćene na njegov automobil. Još trojica znanstvenika, među kojima su dvojica koja su radila na nuklearnom programu, ubijena su u sličnim akcijama u Iranu nakon siječnja 2010.

Iranski potpredsjednik Muhamed Reza Rahimi već je ranije optužio SAD i Izrael. Washington je zanijekao svaku umiješanost u ubojstvo.

Iranski veleposlanik u UN-u zatražio je u srijedu od Vijeća sigurnosti da osudi napad "najoštrijim riječima". Po njegovu mišljenju, "postoje očiti dokazi da se neki strani interesi kriju iza tih ubojstava" kojima se želi "omesti miroljubiv iranski nuklearni program".

Laridžani: Iran je spreman za pregovore s velesilama


Iran je spreman za "ozbiljne pregovore" s velesilama iz skupine 5+1 o svom nuklearnom pitanju, rekao je predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, a prenijela je u četvrtak službena novinska agencija Irna.

"Iran je uvijek bio spreman za pregovore sa skupinom 5+1 o svom miroljubivom nuklearnom programu". Ti pregovori mogu uspjeti "ako su ozbiljni", rekao je Laridžani koji boravi u posjetu Turskoj.

"Naši turski prijatelji predložili su da se održe u Turskoj i mi smo pristali", dodao je.

Iran je ovih tjedana pokazao spremnost da nastavi nuklearne pregovore sa šestoricom (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) nakon jednogodišnjeg prekida. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton zatražila je nedavno od Irana da joj pisanim putem odgovori na pismo koje mu je bila poslala u listopadu u vezi s nastavkom pregovora.

Iran je ovog tjedna obznanio da počinje s radom tvornica u Fordou u kojoj će se uranij obogaćivati do 20 posto. Zapadne sile koje pripremaju embargo na izvoz nafte iz Irana osudile su početak proizvodnje u Fordou.