A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-030.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović: Treba nam kult rada, to je ono što Hrvatskoj nedostaje! | Politika+
Hrvatska

UOČI OBLJETNICE: Ivo Josipović: Treba nam kult rada, to je ono što Hrvatskoj nedostaje!

'Treba znati kako EU nije raj ni pakao. Ulaskom nećemo ostvariti najgore strahove euroskeptika niti najveća nadanja eurofila.'

FOTO: Ivo Josipović
Piše: Vanja Deželić

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u HTV-ovom Dnevniku plus povodom jubilarne dvadesete obljetnice međunarodnog priznanja govorio je o rezultatima koje je Hrvatska postigla otkad je samostalna, ali i potezima koje će poduzeti u ova teška vremena.


- Bilo je to vrijeme rata u punom zamahu, trećina zemlje je bila pod okupacijom, mnogi su ljudi svakodnevno gubili živote, strašno doba. Naravno da je to priznanje bilo veliki poticaj jer je Hrvatska dobila moralnu podršku, ali je kao priznata država dobila međunarodne mehanizme za bolju vlastitu obranu - rekao je predsjednik i dodao kako je toga dana popio čašu šampanjca i rekao kako se otvara nova stranica hrvatske povijesti.

Jedna od tih stranica bilo je završavanje mirne reintegracije, koja se obilježava na isti dan. Prošlo je 14 godina...


IVO JOSIPOVIĆ: Vlada je tek na početku pa je ne bih u ovom trenutku ocjenjivao, ali dobro je što je svjesna problema. Sjetite se, kada se kriza razbuktala neki bivši dužnosnici su nas uvjeravali da problema nema. Bitno je promijeniti način razmišljanja, gledati prema naprijed s više optimizma. Treba nam i kult rada, to je ono što Hrvatskoj nedostaje, ali za to nam treba poštenje onih koji kreiraju uvjete poslovanja i odnose na radnim mjestima

- To je prvi put da je međunarodna zajednica napokon uspjela, važan dio teritorija vraćen je na miran način. Ali to je u prvom redu bila pobjeda hrvatskog naroda.


Kada se spominje Vukovar, neizbježno je spomenuti hrvatske branitelje, ali trebalo bi spomenuti i heroje Domovinskog rata jer se oni još uvijek ne znaju. Predsjednik je također svjestan te činjenice, odnosno problema.

- Znamo jako dobro tko su naši heroji i među braniteljima jasno 
je tko je tko, zato i jest važno objaviti registar branitelja, tako da se napravi određena diferencijacija tko je na koji način branio domovinu.


Osvrnuo se potom i na činjenicu da se u školama premalo uči o Domovinskom ratu.

- Odnos prema našoj povijesti mora 
se promijeniti. Moramo je štovati, ali biti kritični prema nekim njenim dijelovima. Bilo je i dobrih stvari jer povijest nije crno-bijela, ali važno je naglasiti kako smo postajali bolji.


Bliži se referendum o pristupanju Europskoj uniji.

- Mogli smo prije ući u EU da smo prije napravili reforme, ali nismo. Politika je ta koja ih je usporavala. Ulazak u EU nikako nije kraj puta, to je novi početak. Treba znati da EU nije raj ni pakao. Ulaskom nećemo ostvariti najgore strahove euroskeptika niti najveća nadanja eurofila. Bit će nam bolje ako ćemo raditi i koristiti na pravi način ono što nam Europa nudi. Volim to uspoređivati s violinom. Netko zna svirati, netko ne zna, ali ako je nemate sasvim sigurno nećete svirati.

No problemi i dalje postoje, nezaposlenih je više od 315 tisuća i očekuju se konkretni potezi nove vlade.

- Vlada je tek na početku pa je ne bih u ovom trenutku ocjenjivao, ali dobro je što je svjesna problema. Sjetite se, kada se kriza razbuktala neki bivši dužnosnici su nas uvjeravali da problema nema. Bitno je promijeniti način razmišljanja i u samom narodu, gledati prema naprijed s više optimizma. Treba nam kult rada, to je ono što Hrvatskoj nedostaje, ali za to nam treba poštenje onih koji kreiraju uvjete poslovanja i odnose na radnim mjestima.

Predsjednik je na kraju spomenuo i kako bi se po završetku referenduma, nada se uspješnom, volio posvetiti novim ustavnim zadaćama i prijedlozima novoj vladi, koji se mogu usvojiti i ne moraju.

- Tu mislim na reforme o znanosti i visokom obrazovanju, poreznom sustavu, sustavu socijalne sigurnosti, ali mislim i na pitanja koja možda nisu tako globalno važna, poput lakšeg posvajanja djece koja su ostala bez roditelja, uređenju sporta...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, hrvatska, ivo josipović