A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/GOTOVINA%20ANTE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dvanaest svjetskih stručnjaka tvrdi: Treba ukinuti presudu Gotovini i Markaču! | Politika+
Crna kronika

HAAG: Dvanaest svjetskih stručnjaka tvrdi: Treba ukinuti presudu Gotovini i Markaču!

'General Ante Gotovina sa svojom je vojskom itekako vodio računa o civilima.'

FOTO: Ante Gotovina
Piše: PolitikaPlus

 

Pravno nedopustivom smatraju procjenu sudskog vijeća prema kojoj Martićeva kuća nije bila legitimni vojni cilj. Stručnjaci tvrde da je bila te da je besprijekorno gađana, jer nitko nije poginuo. To je - dokaz; smatraju da je Gotovina sa svojom vojskom itekako vodio računa o civilima.

Žalbeno vijeće haškoga suda trebalo bi u cijelosti ukinuti prvostupanjsku predsudu generalima Gotovini i Markaču. Tvrdi to 12 prominentnih stručnjaka koji potpisuju zahtjev za prijateljima suda u predmetu Oluja!

Među njima su generali Huffman i Roming, glavni odvjetnici američke vojske te profesor Garraway, jedan od najpoznatijiih stručnjaka za međunarodno pravo.

Tu je i William Fenrick, bivši savjetnik glavne haške tužiteljice Arbour.U poduljoj vojnoj i pravnoj analizi oni tvrde da je presuda potpuno promašila standarde međunarodnog prava, prenosi Dnevnik.hr.

 

200 metarski radijus koji sudac Alphonse Orie dopušta kao prostor pogreške topništva, smatraju nikad viđenim. Jer prema valjanim standardima, tvrde, taj prostor iznosi minimalno 400 metara.

Analizirajući ustroj Martićeve paradržave, njezine vojske, kao i JNA, pravno nedopustivom smatraju procjenu sudskog vijeća prema kojoj Martićeva kuća nije bila legitimni vojni cilj. Stručnjaci tvrde da je bila te da je besprijekorno gađana, jer nitko nije poginuo. To je - dokaz, smatraju da je general Gotovina sa svojom vojskom itekako vodio računa o civilima.

Prvostupanjska presuda Gotovini i Markaču, tvrde, dovodi u pitanje ne samo međunarodno pravo i aktualne vojne opaeracije u svijetu već i pravo na obrambeni rat. 

Glasnogovornica suda Nerma Jelačić potvrdila je da je Tribunal zaprimio zahtjev američkih, britanskih i kanadskih stručnjaka da budu prijatelji suda. O tome će odlučivati žalbeno vijeće.Statusna konferencija bit će održana 26. siječnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zločini, haag, mladen markač, ante gotovina