A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/comp-324.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Deloitte predviđa: Neograničeno surfanje doživjet će kraj u 2012.! | Politika+
IT

ISTRAŽIVANJE: Deloitte predviđa: Neograničeno surfanje doživjet će kraj u 2012.!

Razlog tomu su prevelike brzine prenošenja i primanja podataka te broj korisnika.

Piše: Vanja Deželić

Predviđanja koja u svijetu tehnologije Deloitte provodi više od deset godina nije izostalo niti za ovu godinu, u kojoj se predviđa porast prodaje potrošačke elektronike, a sukladno tome i oglašavanje na tom području.

No, krenimo redom. U Deloitteu se hvale da obavljaju svoj posao na iznimno detaljan i dobar način, što potvrđuju s navodmom točnošću od 80 posto za prošlogodišnja predviđanja. Primjerice, prije godinu dana je rečeno da će u svijetu prodaja tablet računala i pametnih telefona premašiti brojku prodanih osobnih računala. I nisu se prevarili, prodano je 350 milijuna osobnih računala, što je za 160 milijuna manje od prodanih tablet računala i pametnih telefona.

Prema Deloittevim predviđanjima globalno tržište oglašavanja nastavit će rasti po stopi od pet posto, s time da će stope rasta online brand kompanija nadmašiti rast oglašavanja s neposrednim odgovorom, kao i rast tradicionalnog oglašavanja

Za ovu godinu ne predviđa se takav rast prodaje na području telefonije i tablet računala, ali Deloitte predviđa nešto dosad neviđeno u svijetu potrošačke elektronike. Naime, uvjereni su kako će u 2012. godini čak pet posto od prodanih tablet računala činiti prodaja privatnim korisnicima koji već imaju tablet računalo. U svega dvije godine korisnici su se odlučili za posjedovanje istog primjerka svog "elektroničkog prijatelja", a inače je za takav potez bilo potrebno više godina posjedovanja jednog primjerka elektroničkog uređaja.

Ipak, za Hrvatsku je sav taj rast apstraktan, barem po pitanju talbet računala, ovdje ljudi pretežno koriste pametne telefone i prijenosna računala. A za to im je iznimno bitan internet, naravno. Stoga će pozornost sviju biti uperena u svijet interneta na najvećim tržištima, jer Deloitte je predvidio nešto što bi moglo promijeniti svijet korisnika interneta. Naime, predviđa se kraj neograničenog surfanja!

- Više od stotinu milijuna korisnika u svijetu koristi opciju neograničenog surfanja internetom, a to stvara ogromno opterećenje i pritisak operaterima. Stoga predviđamo da će se promet ograničiti na 100 do 250 GB mjesečno - kaže Dejan Ljuština, direktor u Deloitteovu Odjelu za poslovno savjetovanje.

Jedan od najvećih američkih operatera AT&T to najavio još 2010. godine. Razlog tomu, kako kažu, jest nesmiljeno povećanje brzine interneta uz dostupnost sve većih multimedijalnih datoteka. Uz neograničen promet i vrtoglavu brzinu, opterećenja su navodno neizdrživa.

 

Najveći pomak imati će televizija, koja prema Deloitteu i dalje drži primat u svijetu medija i elektronike. Naime, što god koristimo, računala, telefone, tablete, uvijek tražimo način kako ćemo pogledati omiljeni film, emisiju ili seriju. To je ono što se ne mijenja posljednjih više od pola stoljeća

Hrvatska vjerojatno može mirovati i koju godinu nakon što ovo postane trend u svijetu, ako gledamo brzinu koju opreateri daju korisnicima, odnosno koliko ih zakidaju, posebno po pitanju brzine uploada, koja je daleko ispod europskih standarda i normi. Ali, ne bi bilo neočekivano kada bi naši operateri 'preskočili' nekoliko koraka i zajedno s ostatkom svijeta odlučili ukinuti opciju neograničenog prometa.

I dok se korisnicima računala brige vrte oko prometa i brzine veze korisnicima mobitela brige stvara vrlo ograničen pristup internetu. Upravo zato Deloitte predviđa daljnji porast direktnog prijenosa podataka između računala putem bežičnih veza kratkog dometa, bez korištenja internetske veze. To automatski povećava i korištenje WiFi pristupa.

Sve to pomno prate oglašivači, koji u internetu vide priliku za brendiranje. Primjerice, Coca Cola troši dvadeset posto svojeg budžeta za brendiranje putem društvenih mreža. To su nestvarni iznosi uloženi u taj vid promocije, ali su i putokaz za ostale.

- Prema Deloitteovim predviđanjima, globalno tržište oglašavanja nastavit će rasti po stopi od pet posto, s time da će stope rasta online brand kompanija nadmašiti rast oglašavanja s neposrednim odgovorom, kao i rast tradicionalnog oglašavanja - pojašnjava Ljuština.

Dakle, 2012. godina će biti odlična godina za svijet elektroničkih medija, a najveći pomak imat će televizija, koja prema Deloitteu i dalje drži primat u svijetu elektroničkih medija. Naime, što god koristimo, računala, telefone, tablete, uvijek tražimo način kako ćemo pogledati omiljeni film, emisiju ili seriju. To je ono što se ne mijenja posljednjih više od pola stoljeća, a neće niti u 2012. godini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tablet računalo, elektronika, istraživanje, deloitte, mobitel