Tehnologija

OPŠIRNA STUDIJA: Ako hodate i slušate glazbu veće su šanse da vas udari automobil

Ono što se sluša odvraća pozornost od drugih stvari i smanjuje aktivnost dijela mozga koji reagira na vanjske podražaje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Broj američkih pješaka koji su smrtno stradali ili su teže ozlijeđeni dok su hodajući gradom na ušima imali slušalice, utrostručen je u zadnjih šest godina, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u utorak u u britanskom časopisu Injury Prevention.

Istraživanje je predvodio Richard Lichenstein sa Sveučilišta Maryland u Baltimoreu.

Dvije trećine stradalih su muškarci i osobe mlađe od 30 godina. U odnosu na 2004., kada je evidentirano 16 unesrećenih, u 2011. ta je brojka iznosila 47. Više od polovine nesreća u kojima su stradali pješaci dogodilo se jer oni slušajući glazbu nisu čuli približavanje vlaka.

U članku objavljenom u časopisu upozorava se kako je, dok na ušima ima slušalice, osoba "nenamjerno slijepa", jer joj ono što sluša odvraća pozornost od drugih stvari i smanjuje aktivnost dijela mozga koji reagira na vanjske podražaje.

Statistički podaci odnose se na osobe koje su na ušima nosile slušalice iPoda, MP3 uređaja i ostalih sličnih aparata. Rezultati istraživanja ne odnose se na mobilne telefone.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraživanje, automobil, slušalice