A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/osijek-tvrdja-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hoće li osječka Tvrđa na UNESCO-ovu listu s Petrovaradinom i Aradom? | Politika+
Kultura

TREĆA SREĆA: Hoće li osječka Tvrđa na UNESCO-ovu listu s Petrovaradinom i Aradom?

"Tvrđa je velika priča kojoj pridajemo posebno značenje i spremnost da je uredimo."

Piše: P/H

Povijesna osječka gradska jezgra Tvrđa, najveća cjelovita sačuvana barokna kompozicija iz 18. stoljeća u Hrvatskoj, spomenik nulte kategorije, u treću nominaciju za ulazak na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine ući će s novosadskom tvrđavom Petrovaradinom i rumunjskom gradskom tvrđavom Aradom.

Po riječima osječke dogradonačelnice Danijele Lovoković, taj zajednički projekt ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture, a trajat će najmanje pet godina. Osječka Tvrđa zaštićena je kulturna baština, no novosadski grad tvrđavu Petrovaradin Srbija još nije stavila pod takvu zaštitu. A u tvrđavi u rumunjskome gradu Aradu još je smještena vojska.

"Tvrđa je velika priča kojoj pridajemo posebno značenje i spremnost da je uredimo i autentično i atraktivno kao biser turističke ponude Osijeka i Hrvatske"

Nositelj zajedničkog projekta bit će grad Osijek, a kako je istaknula Lovoković, "dio razgovora s partnerima u tom projektu već je obavljen".

Ne ulazeći u razloge zbog kojih su propale dvije nominacije osječke Tvrđe za ulazak na UNESCO-ovu listu, zadnja prošle godine, "sada se ozbiljno pripremamo da Tvrđu uredimo tako da imamo realne šanse ostvariti tu vječnu želju", rekla je Lovoković i dodala kako je upravo prekograničnom suradnjom s Petrovaradinom i Aradom mnogo lakše doći do novca EU-a.

Obnova Tvrđe je zahtjevna. Gradsko vijeće donijelo je urbanistički plan uređenja, rekla je za Hinu dogradonačelnica Lovoković. Jedan od velikih poslova jest obnova velike zgrade pekarnice u kojoj je dugo bio gradski Caritas, a u kojoj bi za dvije godine trebao biti hostel. Od atraktivnih prostorija koje će grad Osijek urediti u osječkoj Tvrđi su i tzv. Axmannova skloništa kod osječkoga Povijesnog arhiva, dodala je.

"Malo Osječana zna da su ta skloništa u Drugome svjetskom ratu bila skloništa za velik broj Osječana", rekla je dogradonačelnica i dodala da bi taj prostor služio za kulturne događaje. Veliki zahvat bit će i uklanjanje prometa iz Tvrđe, ali i mnogi drugi poslovi koji su nužni i iznimno zahtjevni, primjerice preseljenje Muzeja Slavonije u Tvrđu.

"Tvrđa je još velika enigma pa tako ne isključujemo mogućnost njezine podzemne povezanosti s lijevom obalom Drave, ali, naravno, potrebna su sveobuhvata istraživanja", rekla je Lovoković.

Budući da je uvijek nedostajalo novaca, u Tvrđi se u povijesti nisu radili veliki zahvati, što je i dobro jer je autentično sačuvana. Važno je istaknuti da je osječka Tvrđa bila važna karika u lancu obrane Europe od Turaka, ali i da je bila i vojna utvrda i gradska cjelina u kojoj su živjeli stanovnici.

"Tvrđa je velika priča kojoj pridajemo posebno značenje i spremnost da je uredimo i autentično i atraktivno kao biser turističke ponude Osijeka i Hrvatske", rekla je Lovoković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

osijek, osječka tvrđa, unesco, danijela lovoković