Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Splasnulo dobro raspoloženje na azijskim burzama, euro jača

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, a, mršavih 0,1 posto porasle su cijene dionica u Singapuru i Australiji.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Vijest o snažnijem rastu kineskog gospodarstva u proteklom tromjesečju nego što se očekivalo, uspješna aukcija kratkoročnih dugova Španjolske i obnova pregovora grčke vlade i banaka o restrukturiranju dugova pozitivno su jučer utjecali na tržišta.

Na azijskim se burzama jutros trguje mirno jer je jučerašnje dobro raspoloženje, potaknuto snažnijim rastom kineskog gospodarstva nego što se očekivalo i uspješnim aukcijama državnih obveznica u Europi, splasnulo nakon slabih poslovnih rezultata američkih banaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, a porasle su, mršavih 0,1 posto, i cijene dionica u Singapuru i Australiji.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju oslabili su, pak, između 0,1 i 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je skočio više od 2 posto.

Vijest o snažnijem rastu kineskog gospodarstva u proteklom tromjesečju nego što se očekivalo, uspješna aukcija kratkoročnih dugova Španjolske i obnova pregovora grčke vlade i banaka o restrukturiranju dugova pozitivno su jučer utjecali na tržišta.

Međutim, pad dobiti američke banke Citigroup za 11 posto u proteklom kvartalu i splašnjavanje entuzijazma na Wall Streetu nakon početnog snažnog rasta cijena dionica, naveli su jutros ulagače na oprez.

„Nakon jučerašnjeg uspona cijena dionica, ulagači su se ponovno fokusirali na Grčku i druge neriješene dužničke probleme u Europi. Uoči kineske Nove godine, ulagači su suzdržani i nisu skloni značajnijim promjenama pozicija“, kaže Frances Cheung, strateg u banci Credit Agricole CIB.

U fokusu ulagača bit će danas aukcija portugalskih trezorskih zapisa, i to najveća od kada je prošle godine ta članica eurozone dobila međunarodnu financijsku pomoć. I Njemačka će danas održati aukciju državnim dugovima.

Ulagači se nadaju dobroj potražnji, kao što je bila na akcijama kratkoročnih dugova Francuske i Španjolske početkom tjedna. No, vidjet će se kakva će biti potražnja za dugoročnim dugovima tih članica eurozone u petak.

Naznake ublažavanja europske dužničke krize omogućile su stabilizaciju eura na valutnim tržištima. Nakon što je prošloga petka zaronio na samo 1,2624 dolara, najnižu razinu u 17 mjeseci, posljednjih dana euro jača.

Jučer se u jednom trenutku probio i iznad razine od 1,28 dolara, dok se jutros tečaj eura kreće oko 1,2760 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 97,50 na 97,80 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 76,65 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala je jutros za 50-ak centi, na 101,20 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, azijske burze, msci