Burze

PROGNOZA: Zagrebačka burza gluha čak i na najave ulaganja teških milijarde eura

Promet dionicom Janafa jedva je jučer premašio 100.000 kuna. Nekad bi na vijest o zainteresiranosti strane tvrtke za suradnju bili ostvarivani prometi u milijunskim iznosima“

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj burzi nema vijesti koje bi znatnije pokrenule tržište, pa se i danas očekuje nastavak slabe aktivnosti investitora i stagnacija Crobex indeksa.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Ideks Crobex jučer je ojačao 0,33 posto, na 1.722 bodova, a Crobex10 0,76 posto, na 965 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,4 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego prethodnoga dana. Pritom je sa samo tri izdanja ostvaren promet veći od milijun kuna – HT-a, Ine i Ericssona Nikole Tesle.

„Primjerice, promet dionicom Janafa jedva je jučer premašio 100.000 kuna. Nekad bi na vijest o zainteresiranosti strane tvrtke za suradnju bili ostvarivani prometi u milijunskim iznosima“

Po rastu cijene, pak, izdvaja se dionica Janafa, koja je poskupjela 9,98 posto, no uz skroman promet od 112,3 tisuće kuna. Taj je rast uslijedio nakon vijesti da je ruska državna naftna kompanija Zarubežnjeft zainteresirana za suradnju s Janafom. Generalni direktor Zarubežnjefta Nikolaj Brunič izjavio je da ta ruska kompanija, putem svoje tvrtke kćeri u Hrvatskoj "Nestro Sava", želi u suradnji s Janafom sudjelovati u geološkim istraživanjima ležišta ugljikovodika na devet lokacija u Hrvatskoj.

No, u posljednje je vrijeme malo takvih vijesti.

„Nema naznaka vijesti koje bi znatnije pokrenule tržište i rezultirale većim obujmom trgovanja na domaćem tržištu, pa i danas očekujem slabu investicijsku aktivnost“, ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva Centar banke. Kako dodaje, kad bi se izuzele dogovorene transakcije, jučerašnji redovni promet dionicama bio bi još manji.

„Na svjetskim burzama trguje se oprezno u očekivanju novih objava financijskih izvješća američkih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, a investitori prate i zbivanja na tržištima dugova, u strahu da im odnekud ne iskoči neka nova loša vijest“

„Primjerice, promet dionicom Janafa jedva je jučer premašio 100.000 kuna. Nekad bi na vijest o zainteresiranosti strane tvrtke za suradnju bili ostvarivani prometi u milijunskim iznosima“, navodi Vorkapić.

Na svjetskim burzama trgovanje je stabilno. Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući snažnom rastu kineskog gospodarstva i smirivanju europskog tržišta državnih dugova, no cijene dionica banaka oštro su pale nakon razočaravajućih poslovnih rezultata Citigroupa.

Dow Jones indeks ojačao je 0,48 posto, dok je S&P 500 porastao 0,36, a Nasdaq indeks 0,64 posto.

Na azijskim i europskim burzama jutros se trguje mirno. U fokusu ulagača bit će aukcija portugalskih trezorskih zapisa, i to najveća od kada je prošle godine ta članica eurozone dobila međunarodnu financijsku pomoć. I Njemačka će danas održati aukciju državnim dugovima.

„Na svjetskim burzama trguje se oprezno u očekivanju novih objava financijskih izvješća američkih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, a investitori prate i zbivanja na tržištima dugova, u strahu da im odnekud ne iskoči neka nova loša vijest“, zaključuje Vorkapić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, zarubježnjeft, janaf, Goran Vorkapić, crobex, zse