Hrvatska

LIJEPA GESTA: Francuska pozdravila arbitražni proces između Hrvatske i Slovenije

'Zadovoljni smo što su dvije vlade, na prijedlog Europske komisije, postigle brzi dogovor o sastavu arbitražnog suda', rečeno je.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuska pozdravlja pokretanje arbitražnog procesa između Hrvatske i Slovenije, i izražava zadovoljstvo što su dvije vlade postigle brzi dogovor o sastavu arbitražnog suda, kazao je na dnevnoj konferenciji za novinare u Parizu glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

"Francuska pozdravlja pokretanje arbitražnog procesa između Hrvatske i Slovenije. Zadovoljni smo što su dvije vlade, na prijedlog Europske komisije, postigle brzi dogovor o sastavu arbitražnog suda", rekao je glasnogovornik, prema pisanom transkriptu dostavljenom Hini.

Francuska, dodao je, podržava arbitražni proces te će s pažnjom pratiti rad arbitražnog suda.

Službeni Pariz izrazio je također zadovoljstvo što se na čelu tog suda nalazi Francuz Gilbert Guillaume.

Hrvatska i Slovenija dogovorile su se o imenovanju predsjednika i dvaju članova arbitražnog suda, a to će biti Guillaume, te Nijemac Bruno Simma i Britanac Vaughan Lowe.

Po arbitražnom sporazumu, hrvatsko-slovensku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa Europske komisije. Dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arbitraža, slovenija, hrvatska, francuska