A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/izbori-142.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Crobarometar: Za ulazak u Uniju glasovalo bi 60, a protiv bi bilo 31 posto | Politika+
Hrvatska

ANKETA: Crobarometar: Za ulazak u Uniju glasovalo bi 60, a protiv bi bilo 31 posto

Opada broj protivnika, kojih je u listopadu 2011. bilo 36 posto, a sada ih je 31 posto. Zato pak, raste broj neodlučnih.

Piše: PolitikaPlus/Dnevnik.hr

Prema terenskom istraživanju Crobarometra provedenom posljednjih 20 dana na 1.000 ispitanika, kojeg objavljuju  Nova TV  i agencija Ipsos Puls, da se kojim slučajem danas održava referendum za EU, on bi prošao: za ulazak u Uniju glasovalo bi 60 a protiv bi bilo njih 31 posto. Još uvijek ne zna njih 9 posto. Kada se pogleda posljednjih godinu dana trendovi 'za' i 'protiv' EU su više manje nepromijenjeni a posljednja tri mjeseca su na 60 posto.


Istodobno, opada broj protivnika, kojih je bilo 36 posto u listopadu 2011., a sada ih je 31 posto. Zato pak, raste broj neodlučnih.

60 posto građana izrazilo je želju da izađe na referendum, što je slično najavi pred izbore 4. prosinca, a procjenjuje se kako će odaziv biti nešto manji nego 4. prosinca. Naravno, istraživanje obuhvaća samo Hrvatsku, a znamo da pravo glasa na referendumu ima i dijaspora.

Ulazak u EU putem referenduma tražilo je 15 zemalja Unije. Sve u različitim razdobljima, u zlatnim ili tmurnim godinama za Uniju ili te zemlje. Tako da je teško današnjih 60 posto direktno usporediti sa 66 posto Estonije iz 2003.


Birači Kukuriku koalicije, ali i HDZ-a, a s više od 90 posto žele izaći na referendum. Obje opcije su za ulazak u Uniju, i to 69 posto Kukuriku birača i 66 posto birača HDZ-a. Za EU su i birači Laburista, dok su ostali podijeljeni: 50 posto je za Uniju, a 42,3 protiv.


Za Uniju su visokoobrazovani građani, s plaćom od 6.000 kuna i više. Među njima su menadžeri, službenici, Zagrepčani, Istrijani i Primorci. Ispodprosječna je potpora Uniji kod onih s osnovnom školom, primanjima do 4.000 kuna te kod radnika i kućanica. Euroskeptičniji su Dalmatinci i građani iz sjeverne Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska-eu, referendum