Hrvatska

ZDRAVLJE: Ministar Rajko Ostojić: Hitna medicinska pomoć zrcalo zdravstvenog sustava

'Hitna medicinska pomoć je dijelom bila dobro zamišljena, no većim dijelom izvedba je bila katastrofalna.'

FOTO: Rajko Ostojić
Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavljajući jutros zastupnicima u Hrvatskom saboru prijedlog izmjena i dopuna zakona o zdravstvenoj zaštiti, naglasio je kako je hitna medicinska pomoć zrcalo organiziranosti zdravstvnog sustava jedne zemlje.

„Hitna medicinska pomoć je dijelom bila dobro zamišljena, no većim dijelom izvedba je bila katastrofalna“, ocijenio je Ostojić dodavši kako ga je na to upozorila nekolicina hrvatskih županija.

Prijedlogom se, kako je kazao Ostojić, daje 'tranzicijski period' od šest do 12 mjeseci kako bi županije, odnosno osnivači hitne medicinske pomoći, razmislili o daljoj koncepciji hitne medicinske pomoći.

Prema prijedlogu izmjena i dopuna zakona o zdravstvenoj zaštiti omogućilo bi se da u hitnoj medicinskoj pomoći ostanu objedinjeni hitna pomoć i sanitetski prijevoz, koji su po važećem zakonu trebali biti razdvojeni nakon 31. prosinca.

Također zakonski prijedlog predviđa i produženje roka za šest mjeseci za rješavanje statusa zakupaca specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kojima se pružaju dvije mogućnosti - da se vrate raditi u domove zdravlja ili da zakupe prostor u kojem će raditi, ali više ne po povlaštenim već po tržišnim cijenama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hitna pomoć, rajko ostojić