A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hrana-119.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Italija: Mafija kontrolira cijelu prehrambenu industriju | Politika+
Svijet

ISTRAGA: Italija: Mafija kontrolira cijelu prehrambenu industriju

Organizirani kriminal proširio je svoje djelatnosti na čitavu industriju od otkupa zemljišta za proizvodnju hrane, preko uzgoja kultura do prijevoza do potrošača

Piše: PolitikaPlus/Hina

Organizirani kriminal u Italiji kontrolira poljoprivredu i promet prehrambenim proizvodima vrijedne ukupno 12,5 milijarda eura godišnje, što je 5,6 posto ukupnih poslova organiziranog kriminala u Italiji, pokazali su rezultati parlamentarne istrage.

Organizirani kriminal proširio je svoje djelatnosti na čitavu prehrambenu industriju od otkupa zemljišta za proizvodnju hrane, preko uzgoja kultura do prijevoza do potrošača, priopćilo je najveće talijansko udruženje farmera Coldiretti u izjavi.

"Talijani imaju novog gosta za svojim stolom - kriminalne organizacije koje pojedu ono što su trebali pojesti Talijani", prenosi Coldiretti riječi glavnog talijanskog antimafijaškog tužitelja Pietra Grassa.

Te kriminalne skupine često određuju otkupne cijene poljoprivrednicima kao i maloprodajne cijene u svoju korist time što umanjuju ono što se plaća proizvođačima za njihove proizvode a podižu cijene u maloprodaji, kaže Coldiretti. Na temelju njihove prijave parlament je pokrenuo istragu.

Procjenjuje se da je ukupna vrijednost talijanske poljoprivredne i prehrambene industrije oko 300 milijarda eura godišnje.

Coldiretti ističe da talijanska poljoprivreda i prehrambena industrija trpe i zbog prodaje oko 60 milijarda dolara godišnje robe koja se prodaje kao prvoklasni talijanski prehrambeni proizvod a zapravo je stranog porijekla i nekvalitetna.

Grasso je poručio da bi se zakonima trebala onemogućiti proizvodnja lažne talijanske hrane kao i sudjelovanje organiziranog kriminala u toj djelatnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mafija, italija, hrana