A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/boris-sprem-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Šprem: Josipović ne treba ostati izuzet od gubitka povlaštene mirovine | Politika+
Hrvatska

NEDJELJOM U DVA: Šprem: Josipović ne treba ostati izuzet od gubitka povlaštene mirovine

Zastupnici SDP-a su se dogovorili da ne aktiviraju povlaštene mirovine kako su to učinili neki zastupnici, među njima i Damir Kajin.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Sabora Boris Šprem izjavio je u emisiji Nedjeljom u 2 da će nova Vlada koristiti neoliberalni koncept samo koliko bude morala.

 

Narodne obveznice nisu loša ideja. Belgija je planirala prikupiti četiri milijarde eura a uspjela je skupiti preko šest milijardi. Osobno mislim da bi bilo dobro da idemo s tim i vjerujem da će se građani odazvati, ali tek za godinu dana. Ako možemo uzeti kapital sa četiri posto od građana, to je sigurno bolje nego osam, devet ili čak 12 posto, što je sad realnost na financijskim tržištima 

- Hrvatska treba biti oprezna u nekim stvarima. Znamo da je eurozona u teškoj situaciji. Kreditni rejting nekih zemalja nedavno je pao. Imamo pet godina za ulazak u eurozonu, a trebamo vidjeti je li nam to uopće korisno. Drugi nedostatak je odnos nacionalnog i nadnacionalnog u odlučivanju u Europskoj uniji. Najvažnije odluke trebalo bi donositi konsenzusom, rekao je.

O mirovinskom sustavu zemlje samostalno odlučuju, kao i o pravima branitelja, dodao je.

- Predsjednik ne bi trebao ostati izuzet od gubitka prava na povlaštenu mirovinu, rekao je Šprem.

Zastupnici SDP-a su se dogovorili da ne aktiviraju povlaštene mirovine kako su to učinili neki zastupnici, među njima i Damir Kajin.

Nisam kršio poslovnik na prvoj sjednici Sabora, bilo je nekih manjih grešaka.

- U jednom trenutku sam napravio koristan potez kad sam upozorio jednog zastupnika da se ne može tako ponašati, rekao je.

Mislio sam da je saborska funkcija lakša, no već sam se prevario.

- Značajno moramo pojačati rad radnih tijela, desetak saborskih odbora. Predložit ću da se sjednice odbora održavaju ponedjeljkom i utorkom, da se time procedura ne samo lakša, nego da i zakoni budu kvalitetniji, rekao je.

Ispravak netočnog navoda je relikt prošlosti, to nije demokratski institut, uvjeren je Šprem.

- Donosi dosta nemira među zastupnika jer ih čini neravnopravima, rekao je.

Predložit ću da se donese kodeks ponašanja zastupnika. Takav kodeks je već pokušan u četiri navrata.

Imamo samo jedan jedini izbora a taj je da radimo svoj posao. Ono što vidim kao prednost ove Vlade jest to da je okupio komptetentne ljude, koji su relativno mladi i bez repova i koji će imati energiju i moć da rade promjene.

- Narodne obveznice nisu loša ideja. Belgija je planirala prikupiti četiri milijarde eura a uspjela je skupiti preko šest milijardi. Osobno mislim da bi bilo dobro da idemo s tim i vjerujem da će se građani odazvati, ali tek za godinu dana. Ako možemo uzeti kapital sa četiri posto od građana, to je sigurno bolje nego osam, devet ili čak 12 posto, što je sad realnost na financijskim tržištima, rekao je.

Odnosi s Bandićem u osobnom smislu nikad nisu bili upitni. On je jako sposoban političar, da nije tako ne bi bio gradonačelnik Zagreba.

- Izgubio je puno u zadnje dvije i pol godine otkad smo ga isključili iz SDP-a. Nismo išli na njegov opoziv, jer za to nemamo uvjete, rekao je.

Trenutno nema ambicija za mjesto gradonačelnika Zagreba.

- Bernardić je vrlo ambiciozan. Podržao sam ga kad je bio izbor gradske organizacije SDP-a. Imam neke primjedbe, kazao sam mu u četiri oka. Ima političkog iskustva koje treba oplemeniti, vjerujem da će u tome i uspjeti, smatra Šprem.

Svu imovinu je stekao do 2004. tako da se nije, tvrdi, obogatio u politici. Porez na imovinu, misli, treba uvesti.

S Mesićem je, kaže, jako dobro surađivao, dvije i pol godine mu je vodio ured.

- Milanović ne hini sigurnost i smirenost. Još 2007. sam rekao da mu treba jedan mandat i da će kroz to vrijeme doći do političke zrelosti da može donositi kvalitetne odluke. To se i dogodilo, uvjeren je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

boris šprem, povlaštene mirovine, nedjeljom u dva, ivo josipović