A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-mudrinic-201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Mudrinić: Za 6 mjeseci ukida se porez telekomima u zamjenu za investicije? | Politika+
IT

OPERATERI: VIDEO Mudrinić: Za 6 mjeseci ukida se porez telekomima u zamjenu za investicije?

Za sada porez ostaje s rokom trajanja do kraja lipnja 2013., a hoće li se što promijeniti znat će se u svibnju ove godine, istaknuo je Linić.

Piše: P/H

Pred ljeto ove godine mogao bi se ukinuti porez od 6 posto mobilnim telekom operatorima ako zadovolje traženja Vlade da povećano investiraju u razvoj, posebno pri raspodjeli digitalne dividende ili radiofrekvencijskog spektra oslobođenog nakon prelaska s analogne na digitalnu televiziju, za što će se, vjerojatno također pred ljeto, objaviti i neka vrsta međunarodnog natječaja ili aukcije.

Ivica Mudrinić: Dogovoreno da u iduća tri mjeseca operatori pripreme svoje planove i aktivnosti za ulaganja, dok će država sa svoje strane i HAKOM kao regulator pripremiti sve za natječaj ili aukciju za raspodjelu radiofrekvencijskog spektra.

Čulo se to u izjavama sudionika današnjeg sastanka o ulaganjima u sektor elektroničkih komunikacija na kojemu su u Ministarstvu gospodarstva bili predstavnici Vlade, tri mobilna operatora te regulatorne agencije.

Cilj tog sastanka bio je na partnerskoj osnovi utvrditi koliko tvrtke-mobilni operatori, na koje se odnosi 'mobilni porez', mogu nastaviti investirati u odnosu na taj porez, te koje bi barijere trebalo 'razbiti' za to investiranje, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina.

Dodavši da kako će se u Hrvatskoj ići i na aukciju ili neki drugi model javnog natječaja za dodjelu radiofrekvencijskog spektra iz digitalne dividende, Komadina je kazao da su operatori za to zainteresirani, iako je to područje dijelom 'zagađeno' zbog 'analogije' iz susjednih zemalja.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je da se nakon sastanka vidi mogućnost da se u naredna tri mjeseca postignu dogovori Vlade i operatora oko mogućnosti ulaganja u nove tehnologije i otklanjanju barijera za to ulaganje.

Sve će se više znati do svibnja ove godine, pa i o opstojnosti zakona kojim se utvrđuje porez mobilnim operatorima, kazao je Linić dodavši da postoji dobra volja za dogovor s obje strane, što bi moglo značiti i ukidanje tog poreza pred ljeto.

Za sada taj porez ostaje s rokom trajanja do kraja lipnja 2013., a hoće li se što promijeniti znat će se u svibnju ove godine, istaknuo je Linić.

Kazavši da je današnji sastanak inicirao ministar Komadina, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je da se na sastanku nije posebno razgovaralo o ulaganjima u optičku telekom mrežu nego općenito o svemu. Dodao je i da će se do 1. svibnja znati sve dogovorene aktivnosti, pa i o objavi međunarodnog natječaja.

HT je svoje investicije zaustavio mnogo prije no što je prvi put uveden ovaj porez, što je između ostaloga bio vid prosvjeda protiv neriješenog stanja oko DTK infrastrukture. U ime sva tri čelnika mobilnih operatora izjave je pred novinarima davao predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić kazavši da je na sastanku naglašena važnost nastavka ulagačkog ritma operatora te da se slijedom toga u konačnici makne potreba za porezom od 6 posto. Naveo je i da je dogovoreno da u iduća tri mjeseca operatori pripreme svoje planove i aktivnosti za ulaganja, dok će država sa svoje strane i HAKOM kao regulator pripremiti sve za natječaj ili aukciju za raspodjelu radiofrekvencijskog spektra.

Od dozvola za to, u sklopu čega će se razmotriti i davanje dozvola za četvrtu generaciju mobilnih komunikacije 4G ili LTE tehnologiju, država bi od sva tri operatora jednokratno, još ove godine mogla uprihoditi najmanje 300 milijuna kuna, što je otprilike razina godišnjeg iznosa koja će se u proračun od operatora 'sliti' slijedom 6 postotnog poreza na mobilne usluge, rekao je Mudrinić.

Na novinarsko pitanje hoće li se taj porez i općenito porez ako PDV 'ode' na 25 posto odraziti na povećanje cijena telekom odnosno mobilnih usluga, Mudrinić je kazao da neće jer cijene određuje tržište, a ni do sada teret 6 postotnog poreza nisu osjetili korisnici nego prihodi operatora.

Na današnjem sastanka o ulaganjima u sektor elektroničkih komunikacija u Ministarstvu gospodarstva bili prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina, ministar financija Slavko Linić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektoničke komunikacije Miljenko Krvišek te predsjednici uprava tri mobilna operatora u Hrvatskoj - Hrvatskog telekoma (HT) Ivica Mudrinić, Vipneta Mladen Pejković i Tele2 Hrvatska Julian Ogrin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatski telekim, slavko linić, mobilni operateri, telekomi